Lucemburská republika rad
Text dotazu
Dobrý den,
kde bych sehnal základní historické informace o Lucemburské republice rad?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
termín „Lucemburská republika rad“ je možné najít v české wikipedii (http://cs.wikipedia.org/wiki/Sov%C4%9Btsk%C3%BD_svaz#Sov.C4.9Btsk.C3.A9_republiky_mimo_.C3.BAzem.C3.AD_SSSR_po_I._sv.C4.9Btov.C3.A9_v.C3.A1lce) a na několika dalších internetových stránkách. Vztahuje se zřejmě k událostem kolem politické krize, která měla místo v Lucembursku na přelomu roku 1918 a 1919.
10. 11. 1918, den po abdikaci pruského císaře Viléma II., byl v Lucembursku založen sovět – Rada dělníků a rolníků. Sovět požadoval abdikaci velkovévodkyně Marie-Adelaidy, odvolání vládnoucí Nasavsko-Weilburské dynastie a založení lidové republiky. Navzdory tomu, že se nejednalo o masové hnutí, požadavky Rady dělníků a rolníků našly ohlas v parlamentu, kde levice vyvolala hlasování o odvolání dynastie. Návrh těsně neprošel, schválen byl ovšem návrh vyhlášení referenda o budoucím politickém uspořádání státu. 21. 11. vstoupila na území Lucemburska americká vojska, o pět dnů později vystřídaná Francouzi. 9. 1. 1919 se Lucembursko nacházelo v situaci na pokraji vypuknutí lidových bouří. Vzpoura skupiny lucemburských vojáků proti důstojníkům inspirovala část zástupců levice k založení Výboru veřejného blaha a proklamování republiky. V odpovědi na to předseda parlamentu François Altwies požádal francouzská vojska o udržení pořádku. K reálnému vzniku republiky tak nakonec nedošlo, k čemuž přispělo i mizivé nadšení lucemburské veřejnosti pro převrat.
Zdroje:
Hulicius, E.: Lucembursko. Praha : Nakladatelství Libri, 2008.
Kreins, J.-M.: Histoire du Luxembourg. Paris : Presses universitaires de France, 1996.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.11.2013 13:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu