loretánská litanie
Text dotazu
Co to byla loretánská litanie?
Odpověď
Dobrý den, v Loretánské litanii se Pana Marie vzývá 49 názvy převzatými z Písma a z Otců. Řecké slovo litanie znamená prosbu. V liturgii se tak začalo říkat modlitbám, ve kterých je stálý dialog mezi tím, kdo se předmodlívá, a lidem, který odpovídá... Litanie mariánské se vyvinuly rozvinutím tří proseb, které jsou na počátku litanií ke všem svatým: svatá Maria, svatá Rodičko Boží, Panno pannen... V 16. století byl mnoho druhů takových litanií. V Loretě se zpívávaly každý den v týdnu jiné. Roku 1601 však zakázal Klement VIII. skládání nových, k užívání v kostele pak schválil jenom litanie všech svatých a z mariánských jednu formu těch, které se zpívaly v Lorete, ve které byly převážně tituly vzaté z Písma... V našich krajích se loretánské litanie často zpívají, zvláště při májových pobožnostech, na zlidovělý nápěv Křížkovského.
použitý pramen:
ŠPIDLÍK, Tomáš. Prameny světla : příručka křesťanské dokonalosti. Olomouc : Refugium Velehrad - Roma, 1995 s. 454. ISBN 80-86715-34-5.
Další informace naleznete na v knize Litánie loretánske nebo na následujících stránkách - http://krystal.op.cz/amen/1998/amen5-98/a3.htm, http://www.farnostprerov.cz/view.php?cisloclanku=2007050404.
ŠMÁLOV, Jozef Kútnik. Litánie Loretánske : rozbor a výklad - Suma mariológie. Bratislava : Lúč, 2003. 463 s. ISBN 80-7114-210-7.
Samotný text Loretánské litanie je také dostupný na internetu - http://www.ruzenec.cz/Modlitby/litanie.htm#Litanie_loretánská, http://www.modlitba.cz/?pid=73&xid=&art=471.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.12.2007 18:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu