londýnská válečná exilová periodika
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem. Sháním londýnská válečná exilová periodika, konkrétně literární časopis Obzor a dále pak měsíčník Kulturní zápisník. Kde bych mohla tato periodika sehnat?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
souborné katalogy seriálů knihoven v ČR bohužel daná dvě periodika neuvádějí.  Měsíčník Obzor vycházel samostatně jako nezávislá příloha  týdeníku Čechoslovák s podtitulem Literární měsíčník. Literatura, umění, kritika.
Časopis Čechoslovák je dostupný i v digitalizované podobě z počítačů Národní knihovny ČR v rámci systému Kramerius (http://kramerius.nkp.cz ). Příloha Obzor ovšem není součástí digitalizované kopie a ani v tištěné podobě není Obzor v Národní knihovně ČR dostupný.
Roč. 1, čis. 1-2, 5-6, 1941 by měla vlastnit The British Library (http://primocat.bl.uk ) Britská knihovna má ve svém fondu i  vydání Kulturního zápisníku (září - říjen) 1942.
Dle informací uvedených v seznamu literatury a dalších pramenů ke knize "Múzy v exilu", pochází většina použitých pramenů ze soukromých archivů. Z veřejně dostupných je k dispozici Londýnský archiv: http://www.mzv.cz/jnp/cz/o_ministerstvu/organizacni_struktura/utvary_mzv/specializovany_archiv_mzv/zverejnujeme_nove_fotografie_z_valecneho_1.html, archivní materiály  uložené v Památníku národního písemnictví: http://www.badatelna.cz/  a spíše vojensky zaměřený archiv k londýnskému exilu uložený ve Vojenském historickém archivu: http://www.vuapraha.cz/Pages/VojenskyHistorickyArchiv.aspx .  Užitečné by mohly být i některé zahraniční archivy (viz zdroje uvedené v knize Múzy v exilu ).
Použité zdroje:
* JIB: http://www.jib.cz
* Souborný katalog ČR - seriály: http://aleph.nkp.cz/cze/skcp
* Online katalog NK ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Naskenované katalogy NK ČR: http://katif.nkp.cz/
* Zeitschriftendatenbank (ZDB): http://dispatch.opac.d-nb.de/DB=1.1/
*The  British Library: http://www.bl.uk/
* OCLC - WorldCat: www.worldcat.org
* SRBA, Bořivoj. Múzy v exilu: kulturní a umělecké aktivity čs. exulantů v Londýně v předvečer a v průběhu druhé světové války 1939-1945: kulturní politika, "pódiové" programy, koncerty, literární a recitační pořady, taneční vystoupení, divadelní představení, rozhlasová pásma a hry, filmová tvorba, časopisecká a ediční činnost, ideové diskuse. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2003. 888 s., [24] s. obr. příl. Spisy Masarykovy univerzity v Brně. Filozofická fakulta, č. 344. ISBN 80-210-3134-4.
* OPELÍK, Jiří, ed. et al. Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. 1. vyd. Praha: Academia, 1985-2008. 7 sv. ISBN 80-200-0345-2.
* Ústav pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/cs/
* Systém Kramerius: http://kramerius.nkp.cz
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 08:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu