logaritmus
Text dotazu
logaritmus
Odpověď
Dobrý den,
logaritmus je funkční hodnota logaritmické funkce. Logaritmus čísla A při základu z je exponent m, na který musíme umocnit základ z, abychom dostali logaritmované číslo A: log z  A =  m; zm = A. Nejčastěji užíváme logaritmy se základem 10 a se základem e. Jsou to hodnoty funkce dekadický logaritmus f : y = log 10 x a funkce přirozený logaritmus f: y = log e X, které zapisujeme zkráceně log 10 x a log e x = ln x.
Další informace o logaritmech najdete v:
* LANK, Vladimír. Přehled matematiky a fyziky v kostce: [vzorce, definice, věty, zákony]: pro střední školy. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007. 152 s. Maturita v kostce. V kostce. ISBN 978-80-253-0212-5.
* STANOVSKÝ, David. Základy algebry. 1. vyd. Praha: Matfyzpress, 2010. 153 s. ISBN 978-80-7378-105-7.
* TRCH, Milan a DVOŘÁKOVÁ, Šárka. Kapitoly z matematiky. Vyd. 1. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2009. 90 s. ISBN 978-80-213-1967-7.
* ŘÍDKÁ, Eva, BLAHUNKOVÁ, Dana a CHÁRA, Petr. Maturitní otázky - matematika. 1. vyd. Praha: Fragment, 2007. 283 s. Maturitní otázky. ISBN 978-80-253-0497-6.
* JONÁŠOVÁ, Eva, RUBEŠ, Zdeněk a VESECKÁ, Jaroslava. Matematika II. 2. vyd. Praha: Karolinum, 2015. 161 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-246-2856-1.
Použité zdroje
ČERMÁK, Pavel a ČERVINKOVÁ, Petra. Odmaturuj! z matematiky 1. Vyd. 3., (opr.). Brno: Didaktis, 2004. 208 s. Odmaturuj!. ISBN 80-7358-014-4.
Obor
Matematika
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2017 21:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu