Lodě Kryštofa Kolumba
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, které lodě Kryštof Kolumbus vlastnil nebo na nich cestoval.
Odpověď
Dobrý den,
Kryštof Kolumbus (asi 31. října 1451? – 20. května 1506) byl mořeplavec a kolonizátor narozený v Janově v severozápadní Itálii.
Ve službách Katolických králů Španělska uskutečnil čtyři plavby přes Atlantský oceán, které v Evropě probudily zájem o nový kontinent, později nazvaný Amerika. Tyto výpravy a Kolumbovy snahy o založení trvalých sídel na Hispaniole zahájily španělskou kolonizaci, která vyústila v soutěž evropských mocností o kolonizaci Jižní i Severní Ameriky.
3. srpna 1492 vyplul Kolumbus se třemi karavelami z přístavu Palos blízko Huelvy. Největší loď Santa Maria, které velel Juan de la Cosa, byla dlouhá 39,1 metrů, Pinta byla dlouhá 17,8 metrů a velel jí Martín Alonzo Pinzón a Nina, které velel Vicente Yáñez Pinzón, měřila 17,1 metrů. Flotila celkem čítala asi sto mužů. Během celé plavby si Kolumbus psal lodní deník, který se zachoval v upravených opisech.
Během své první cesty v roce 1492 dosáhl Kolumbus místo plánovaného Japonska břehů Bahamských ostrovů a přistál na místě, které pojmenoval San Salvador. Během tří dalších výprav navštívil Velké i Malé Antily, pobřeží Venezuely a Střední Ameriky, které zabral pro Španělské impérium.
Další podrobnosti naleznete na :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kry%C5%A1tof_Kolumbus
doporučená literatura :
JANÁČEK, Josef. Čtyři plavby Kryštofa Kolumba. Praha : Panorama, 1992. 322 s. Dále jen: Janáček 1992. ISBN 80-7038-213-9. s. 116.
DE LOLLIS, Cesare. Život Kryštofa Kolumba. Praha : Melantrich, 1992. 295 s. Dále jen: de Lollis 1992. ISBN 80-7023-123-8. s. 13.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2013 14:37
Artur píše:
Neděle 22.04.2018 20:52
Jak se jmenovaly lodě Kryštofa Kolumbuse
PSK - admin píše:
Pondělí 23.04.2018 08:44
Jména lodí si můžete přečíst v odpovědi výše.
S pozdravem PSK
Jan Večeř píše:
Úterý 20.07.2021 15:29
Jmenovala se prosím některá z lodí Kryštofa Kolumba Izabel? Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Sobota 02.10.2021 13:33
Jméno Isabel(a) se objevuje v životě Kryštofa Kolumba v souvislosti se jménem španělské královny Isabely Kastilské, která se svým manželem Kryštofa Kolumba vyslala na mořeplavbu.
Zdroj: FUENTES, Carlos. Pohřbené zrcadlo. Praha: Mladá fronta, 2003. s. 63. ISBN 80-204-1028-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:9ff0a880-451f-11e5-8b04-5ef3fc9bb22f
Nepodařilo se nám zjistit, že by se takto jmenovala nějaká z jeho lodí.
Nina, Pinta, Santa Maria. Tyto tři lodě se pojí s Kolumbovou první a nejznámější cestou do Ameriky v roce 1492. Minimálně dvě z těchto plavidel se ale oficiálně jmenovaly úplně jinak. Názvy, pod kterými je známe dnes, jim daly posádky a jednalo se o přezdívky.
Zdroj: https://www.denik.cz/[…]/kolumbus-vyroci-objevy-zajimavosti.html
https://www.abicko.cz/clane[…]avy-do-neznameho-sveta.html
https://lepsiageografia.sk/[…]/
Ve službách katolických králů Španělska uskutečnil čtyři plavby přes Atlantský oceán, které v Evropě probudily zájem o nový kontinent, později nazvaný Amerika. Tyto výpravy a Kolumbovy snahy o založení trvalých sídel na Hispaniole zahájily španělskou kolonizaci, která vyústila v soutěž evropských mocností o kolonizaci Jižní i Severní Ameriky.
Další podrobnosti naleznete na :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kry%C5%A1tof_Kolumbus
doporučená literatura :
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu