Liturgický jazyk církevní slovenštiny
Text dotazu
Existují nějaké učebnice, slovníky či gramatické přehledy liturgického jazyka církevní slovanštiny? Nemyslím tím původní staroslověnštinu, k níž se publikace najít dají, ale jazyk, který se z ní posléze vyvinul v různých národních redakcích.
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v Online katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) a Online katalogu Slovanské knihovny ( http://aleph.nkp.cz/cze/slk ) jsme k danému tématu nalezli následující publikace:
* ŠTEC, Mikuláš. Cirkevná slovančina. 1. vyd. Prešov: Prešovská univerzita, 2005. 464 s. ISBN 80-8068-359-X.
* Slovník jazyka staroslověnského = Lexicon linguae palaeoslovenicae. 1. vyd. Praha: Academia, 1956- . sv. ISBN 978-80-86420-23-3.
* MIKLOŠIČ, Franc, ed. Lexikon palaeoslovenico-graeco-latinum: emendatum auctum. Vindobonae: Guilelmus Braumueller, 1862-1865. XXIIm 1171 s.
* RIBAROVÁ, Zdeňka a BLÁHOVÁ, Emilie, ed. Indexy k staroslověnskému slovníku = Ukazateli k staroslavjanskomu slovarju = Indexes to the old church slavonic dictionary. Vyd. 1. Praha: Slovanský ústav AV ČR v nakl. Euroslavica, 2003. 241 s. Práce Slovanského ústavu AV ČR. Nová řada; sv. 16. ISBN 80-86420-14-0.
O vytvoření Komise pro církevněslovanský slovník a vznik tohoto slovníku se snažil F. V. Mareš. Vypracoval "Návrh přípravných prací pro slovník jazyka církevněslovanského" (1962 ) - návrh je otištěn ve sborníku "Církevněslovanská lexikografie 2006".
Z řady příčin však nakonec nebyl projekt církevněslovanského slovníku realizován.
Protože se však již v některých centrech rozběhly excerpční práce, rozhodli se členové Komise pro církevněslovanský slovník sestavit alespoň slovníky jednotlivých redakcí tak, aby byly slovníky alespoň částečně provázané mezi sebou.
Přehled těchto slovníků můžete nalézt v již zmíněném sborníku:  ČERMÁK, Václav, ed., BLÁHOVÁ, Emilie, ed. a ŠLAUFOVÁ, Eva, ed. Církevněslovanská lexikografie 2006. Vyd. 1. Praha: Slovanský ústav AV ČR, 2007. 109 s. ISBN 978-80-86420-29-5. (strana 62).
K tématu se vztahují též následující knihy:
* VEPŘEK, Miroslav. Česká redakce církevní slovanštiny z hlediska lexikální analýzy. Vyd. 1. Olomouc: Refugium Velehrad-Roma, 2006. 218 s. ISBN 80-86715-65-5.
* HANKA, Václav. Počátky posvátného jazyka slovanského. V Praze: Tisk a papír cís. král. dvorní knihtiskárny synóv Bohumila Haase, 1846. 47 s., [2] s. příl. (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/910328 )
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Slovanské knihovny:http://aleph.nkp.cz/cze/slk, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc, Jednotné informační brány: www.jib.cz či souborného katalogu WorldCat: http://www.worldcat.org/.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2013 16:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu