Literatura o tématu vysoké (elitní) kultury
Text dotazu
Zdroje k tématu Elitní kultura, vztah společnosti k vybranému segmentu elitní kultury, konkrétně definice a pojednání o tom, co elitní kultura je a jak k ní přistupují adolescenti v 21.
Odpověď
Dobrý den,
za elitní kulturu  je - a i v historii byla - považována především ta kultura, která je vytvářena a následně i konzumována politickými, společenskými, intelektuálními a kulturními elitami. Tyto elity jsou složeny z aktérů a kapacit v oblasti umění, estetiky a vzdělávání a jsou nejen tvůrci elitní kultury., ale zároveň slouží jako vzor aktivním umělcům. Na konzumenty elitní kultury  je kladen nárok ve formě určité úrovně vzdělání, bez kterého by spotřebitelé nebyli schopni elitní kultuře porozumět a tedy z ní mít ani požitek. Takové omezení u spotřeby elitní kultury vyvolává to, že je hodnocena pouze úzkým spektrem společnosti. Tito konzumenti pak uplatňují taková estetická měřítka, která ve většině případů nezávisí na názorech a vkusu průměrných spotřebitelů daného uměleckého vystoupení nebo díla. Mezi takové konzumenty neřadíme pouze klasické spotřebitele, ale také kritiky umění, neboť ti mnohdy určují, co může být považováno za elitní kulturu.
Mezi formy elitní kultury bychom mohli zařadit seriózní zpravodajství a publicistiku, klasickou hudbu, divadlo, operu, artové filmy, klasickou literaturu a výtvarné umění. Většinu těchto děl nalezneme ve specializovaných institucích, jako jsou divadla, muzea či galerie..
Zdroj:
L: ŠAFR, Jiří. Životní styl a sociální třídy: vytváření symbolické hranice diferenciací vkusu a spotřeby. Praha: Sociologický ústav AV ČR, 2008. GANS, Herbert J. Popular Culture And High Culture: An Analysis And Evaluation of Taste. New York: Basic Books, 1999. BROWNE, Ken. Sociology for AS AQA: Chapter 2 - Culture And Identity.
http://www.artslexikon.cz//index.php?title=Kultura_elitn%C3%ADhttp://www.artslexikon.cz//index.php?title=Kultura_elitn%C3%AD
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lidov%C3%A1_kulturahttps://cs.wikipedia.org/wiki/Lidov%C3%A1_kultura
Níže uvádíme příklady literatury k Vašemu tématu  z báze NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz :
Č.záznamu: 001033684]
Bobos : nová americká elita a její styl / David Brooks ; přeložili Kateřina a Martin Weissovi. -- 1. vyd. v českém jazyce. -- Praha : Dokořán, 2001. -- 279 s. ; 21 cm. -- ISBN 80-86569-03-9 (váz.)- digitalizovaný dokument [ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001033684&local_base=NKC ]
[Č.záznamu: 001707264]
Společenské vědy v kostce : pro střední školy / Zdeňka Zubíková, Renáta Drábová. -- 1. vyd.. -- Havlíčkův Brod : Fragment, 2007. -- 188 s. : il. ; 24 cm. -- ISBN 978-80-253-0190-6 (brož.), digitalizovaný dokument [ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001707264&local_base=NKC ]
[Č.záznamu: 001996890]
Město a intelektuálové : od středověku do roku 1848 : sborník statí a rozšířených příspěvků z 25. vědecké konference Archivu hlavního města Prahy, uspořádané ve spolupráci s Institutem mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze ve dnech 10. až 12. října 2006 v Clam-Gallasově paláci v Praze / sestavili Olga Fejtová, Václav Ledvinka a Jiří Pešek s redakční radou. -- Vyd. 1.. -- Praha : Scriptorium : Archiv hlavního města Prahy, 2008. -- 1133 s. : il., mapy, portréty, faksim. ; 21 cm. -- ISBN 978-80-86852-27-0 (Archiv hl. města Prahy ; brož.), digitalizovaný dokument [ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001996890&local_base=NKC ]
[Č.záznamu: 002148814]
Slovanský areál a Evropa / editoři Václav Čermák (jazykovědná část), Marek Příhoda (literárněvědná a historická část). -- Červený Kostelec : Pavel Mervart ; Praha : Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, 2010. -- 315 s. : 1 mapa ; 21 cm. -- ISBN 978-80-87378-38-0 (Pavel Mervart ; brož.)[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002148814&local_base=NKC ]
[Č.záznamu: 001707264]
Společenské vědy v kostce : pro střední školy / Zdeňka Zubíková, Renáta Drábová. -- 1. vyd.. -- Havlíčkův Brod : Fragment, 2007. -- 188 s. : il. ; 24 cm. -- ISBN 978-80-253-0190-6 (brož.) [ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001707264&local_base=NKC ]
[Č.záznamu: 001808463]
Stručný průvodce politickou vědou, aneb, Klíč k politické teorii / Vladimír Srb. -- Vyd. 3.. -- Kolín : Nezávislé centrum pro studium politiky, Academia Rerum Civilium - Vysoká škola politických a společenských věd, 2008. -- 53 s. ; 30 cm. -- ISBN 978-80-86879-11-6 (brož.)   ISBN 80-86879-11-9 (chybné) : Kč 75,00[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001808463&local_base=NKC ]
[Č.záznamu: 002025786]
Základy vědy o politice / Štefan Danics. -- České Budějovice : Vysoká škola evropských a regionálních studií, 2009. -- 176 s. ; 25 cm. -- ISBN 978-80-86708-89-8 (brož.) [ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002025786&local_base=NKC ]
[Č.záznamu: 001758927]
Živá minulost : jak se žilo v dávných dobách : doba kamenná, Mezopotámie, starověký Egypt, starověké Řecko, Římská říše, Keltové, Vikingové, Aztékové a Mayové, Inkové, starověké Japonsko, velká Čína, starověká Indie, arktické národy, severoameričtí indiáni / editor John Haywood ; [z anglického originálu ... přeložili Petra Diestlerová ... et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Albatros, 2007. -- 512 s. : il. (převážně barev.), mapy, portréty ; 23 cm. -- ISBN 978-80-00-01902-4 (váz.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001758927&local_base=NKC
Obor
Sociologie
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
01.11.2018 13:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu