Literatura o řezání dřeva
Text dotazu
Dobrý den,
hledám literaturu o prací se dřevem. Konkrétně bych se potřebovala dozvědět, jaké jsou rozdíly mezi příčným a podélným řezáním dřeva (na co se jednotlivá metoda hodí, jak se liší postup atd.). Můžete mi doporučit nějakou literaturu, ve které bych to našla? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
informace o příčném a podélném řezu v kontextu práce se dřevem jsme nalezli v publikacích věnovaných řezbářství a výrobě dřevěných předmětů. Příručky většinou obsahují též nákresy a schémata, která zobrazují způsob, jak jsou řezy prováděny.
Souhrnně: příčný řez neboli transverzální je řez prováděný kolmo na osu kmene x podélný řez neboli radiální řez je řez vedený rovnoběžně s podélnou osou kmene.
Níže zasíláme výběr příslušných částí z vybraných publikací:
*„Řezy můžeme vésti čtverým směrem a podle toho rozeznáváme:
1. Příčný řez (transversální; la coupe transversale, transverse section, Hirnschnitt), kolmý na podélnou osu orgánu; u kmenů, větví nebo kořenů jest skoro vždy kruhovitý.
2. Radiální řez (la coupe radiale, radially section, Strahlschnitt, Radialschnitt) prochází přesně podélnou osou středem orgánu a sleduje směr průměru; jest kolmý na příčný řez a většinou přesně obdélníkový. (…)“
(KAVINA, s. 6)
*„řez příčný (transverzální) – kolmý na osu kmene, letokruhy se jeví jako soustředěné kruhy“
*„Řez příčný. Je nutné ostré dláto, jinak se vlákna, zejména v jarním dřevě, snadno vytrhnou.“
* radiální řez = středový, procházející podélnou osou kmene; řez tangenciální = „tečný, vedený mimo střed kmene, rovnoběžný s podélnou osou kmene, letokruhy jsou rovnoběžné, směrem od středu se vzdálenosti mezi nimi zmenšují“
(MINÁŘ, s. 70, 198, 199, 258)
* Příčný řez – přeříznutí pilou nebo jinak napříč přes letokruhy dřeva (BRIDGEWATERs, s. 139)
* Při příčném řezání se vede ostří nástroje kolmo na podélný směr vláken. (VINTER, HAVRÁNEK, s. 44)
Přehledně hledané pojmy vysvětlují též online zdroje, např. zde: http://www.elearning.aspara.cz/subdom/elearning/index.php?page=stavba-dreva, stručný výklad též na https://www.podlaharsky-servis.cz/drevo/ nebo https://www.stockist.cz/clanek/zakladni-informace-o-dreve/.
Zdroje:
BRIDGEWATER, Alan a Gill BRIDGEWATER. Práce se dřevem: krok za krokem od nápadu ke krásnějšímu bytu a zahradě. Praha: Ottovo nakladatelství, 2007, s. 139. ISBN 978-80-7360-553-7.
KAVINA, Karel. Anatomie dřeva. V Praze: Ministerstvo zemědělství, 1932, 296 s.
MINÁŘ, Marek. Řezbářství. Praha: Grada, 2005, 261 s. ISBN 80-247-0743-8.
OKRUCKÝ, Ján a Václav KAUTMAN. Výtvarník a dřevo: pomocná kniha pro studenty zaměření 82-38-6/02 řezbářství a 82-31-6/08 tvarování hraček a dekorativních předmětů na středních uměleckoprůmyslových školách. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1976, s. 15, 19, 23.
UDRŽAL, Pavel, Stanislav DAVID a Miroslav CÍSAŘ. Řezbářství. Praha: SNTL, 1989, 183 s. ISBN 80-03-00135-8.
VINTER, Jan a Karel HAVRÁNEK. Práce se dřevem. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1973, s. 10.
http://www.elearning.aspara.cz/
https://www.podlaharsky-servis.cz/drevo/
https://www.stockist.cz/clanek/zakladni-informace-o-dreve/
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.02.2023 13:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu