Literatura o informatice obecně
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda byste mi nemohli doporučit literaturu, možná i vědecko-popularizační, která se zjednodušeně zabývá informatikou nebo teoretickou informatikou či historií informatiky. Normálně se zabývám úplně jiným humanitních oborem, ale velmi mě zajímá informatika a chtěl bych se dozvědět v rámci samostudia více o tom, jak fungují programy, historii informatiky a vůbec získat nějaké základní povědomí o tomto oboru.
Děkuji Vám!
Odpověď
Dobrý den,
informatika je obor, který dnes zasahuje snad do všech oblastí našich životů, takže i literatura o ní je realativně široká. Nabízím tedy seznam různých informačních zdrojů, které vám snad pomohou se v problematice zorientovat:
BARTÁK, Roman. Co je nového v umělé inteligenci / Roman Barták. 2017. ISBN 9788090675124.
CEJPEK, Jiří. Informace, komunikace a myšlení: úvod do informační vědy. 2., přepracované vydání. Praha: Karolinum, 2005 - 2005, 233 stran : ilustrace, grafy ; 21 cm. ISBN 80-246-1037-X.
MUSÍLEK, Michal. Kapitoly z dějin informatiky / Michal Musílek. 2011. ISBN 9788074351297.
NAUMANN, Friedrich. Dějiny informatiky: od abaku k internetu / Friedrich Naumann ; [z německého originálu ... přeložila Michaela Voltrová (roz. Nocarová)]. 2009. ISBN 9788020017307.
ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy / Pavel Roubal. 2019. ISBN 9788025149515
ŠOLCOVÁ, Alena. Kapitoly z historie matematiky a informatiky / Alena Šolcová. 2017. ISBN 9788001060926.
Poměrně široce je toto téma zpracováno také na anglické wikipedii:
History of computer science. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2021-12-09].
Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_computer_science
Na konci příspěvku najdete také odkazy na další oblasti (historie vývoje softwaru, hardwaru, algoritmů apod.)
Vzdělávací portál Khan Academy (https://khanovaskola.cz/o-skole) má také výuková videa věnovaná informatice viz https://cs.khanacademy.org/computing
Také existuje několik videí v rámci projektu Otevřená věda:
Jak funguje počítač? – NEZkreslená věda II
https://www.youtube.com/watch?v=v2UEReHF7YY
JAK FUNGUJE INTERNET – NEZkreslená věda V
https://www.youtube.com/watch?v=L05HGoaDkRo
SUPERPOČÍTAČE – NEZkreslená věda VI
https://www.youtube.com/watch?v=vAyI26AZ0_Q&list=PLqmy0o96fQtBkKLcIetZKZF2ET3POGb-R&index=4
Algoritmy – NEZkreslená věda IV
https://www.youtube.com/watch?v=HsO2reAF0IA&list=PLqmy0o96fQtAVJdbRUoN6dLaIaLqAEp-y&index=6
Obor
Výpočetní technika
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
08.12.2021 18:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu