literatura o empatii
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem Vás požádat, zdali byste byli ochotní doporučit mi literaturu, která se týká attachmentu a empatie, jejich vzájemného vztahu. Nalezla jsem pouze anglické články či knihy např.: od Nancy Eisenberg, ale nemohu nalézt české autory, kteří by se tímto tématem zabývali.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
podle našich dostupných zdrojů je bohužel větší množství autorů zahraničních než českých, kteří se  Vámi sledovanou problematikou zabývají. Pokud nějaká kniha obsahuje informace, které by Vám mohly pomoci, pak to bude nejspíš jen jedna z kapitol nebo příspěvek ve sborníku a to ve většině případů z popisu knih nezjistíme a knihy pročítat nemůžeme.
Ve Wikipedii čteme:
Teorie citové vazby Johna Bowlbyho a Mary Ainsworth studuje citové přilnutí malého dítěte k matce a dalším blízkým osobám. Teorie byla formulována v roce 1969 a patří dnes mezi nejvlivnější ve vývojové psychologii. Používané jsou také názvy attachment theory, teorie attachmentu, teorie přilnutí, teorie připoutání, teorie rané citové vazby. Termín attachment (vazba, přilnutí, připoutání) se v češtině často používá v původní anglické verzi a v rozšířeném významu může označovat citové přilnutí obecně.
Podle této teorie dochází k dětskému attachmentu působením vrozeného systému v mozku, který organizuje motivační, emoční a paměťové procesy ve vztahu k významným pečujícím osobám. Základní vzorec attachmentu spočívá v hledání fyzického a emočního uspokojení a ochrany před ohrožením.
Na teorii attachmentu navázali mnozí další teoretici i praktici a někteří ji dále rozvinuli a aplikovali na vztahy mezi dospělými.
Attachment, přilnutí, citová vazba, připoutání, souvisí mimo jiné s mateřskou láska.
Empatie - vcítění se.
Doporučené zdroje: Martina Palková: Potenciálně nebezpečné terapie, in: Psychoterapie : praxe – inspirace – konfrontace, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity Brno, 3. ročník, 2009, č. 3–4, str. 208 František Koukolík, Jana Drtilová: Život s deprivanty I : Zlo na každý den. Galén, Praha, 2001, ISBN 80-7262-088-6.
PÖTHE, Petr. Teorie vazby a prevence týrání a zanedbávání dětí. In HRADILKOVÁ, T. Raný vývoj dítěte a možnosti rané intervence. Praha : Futurum, 2001. Dostupné online.
WERNEROVÁ, Andrea. Souvislosti mezi kvalitou vztahu s rodiči v dětství a kvalitou prožívání partnerských vztahů v dospělosti z perspektivy teorie citové vazby. Brno : FF MU, 2012. 113 s. Diplomová práce. Dostupné online.
(Volně čerpáno z Wikipedie)
Čeští autoři, kteří se zabývají Vámi sledovanou problematikou, by mohli být tito:
KOUKOLÍK, František. Lidství. Neuronální koreláty. Praha: Galén, 2010.
SLAMĚNÍK, Ivan. Emoce a interpersonální vztahy. Praha: Grada Publishing, 2011.
Z článkové bibliografie by pro Vás mohly být asi přínosné např. tyto články, báze ANL na www.nkp.cz:
Tisanska, Lydie
Vyvoj a psychometricka analyza dotazniku empatie  DE14 : Development and psychometric analysis of Empathy questionnaire  DE14 / Lydie Tisanska, Jiri Kozeny. -- tab.. -- Obsahuje seznam literatury
In: Ceskoslovenska psychologie. -- ISSN 0009-062X. -- Roc. 56, c. 2 (2012), s. 157-166
* psychologie
* DE14 * JSPE-S * empatie * studenti mediciny * DE14 * JSPE-S * empathy * students of medicine
* metodicke studie
Mesarosova, Margita
Rozvijanie empatie u pubescentov / Margita Mesarosova, Andrea Dancisinova. -- 4 tab. -- Lit. 43
In: Ceskoslovenska psychologie. -- ISSN 0009-062X. -- Roc. 43, c. 3 (1999), s. 253-266
* vyvojova psychologie * vychova * pubescenti * empatie * rozvoj empatie * vycvikovy program
* predbezna sdeleni
Kozeny, Jiri, 1938-
Postoje studentu mediciny k roli empatie v lecebnem kontextu: mereni, rozdily z hlediska pohlavi a delky studia / Jiri Kozeny, Lydie Tisanska. -- Literatura na s. 139-138
In: Ceskoslovenska psychologie. -- ISSN 0009-062X. -- Roc. 55, c. 2 (2011), s. 126-138
Tisanska, Lydie
* empatie
* lekarstvi
* studenti
* JSPE-S
Lipinska, Katerina
Empatie : umite se vcitit do druhych? / Katerina Lipinska. -- il.. -- 3 fot.
In: Deti a my. -- Praha : Portal (vydavatelstvi). -- ISSN 0323-1879. -- Roc. 40, c. 5 (2010), s. 40-42
Resume: Vciteni je aktivni a vedomy proces. Schopnost vciteni je dulezitou slozkou socialni inteligence. Zaklad je vrozeny, nacvikem ji rozvijime. Bez schopnosti empatie nedokazeme vychovavat sve potomky. Nejlepsi je osobni priklad. Prilis mnoho empatie vsak muze ublizit - deprese, pocit vyhoreni,    sebedestrukce.
* rodinna vychova
* osobnost
* lidske chovani
Hendrych, Stanislav
Empatismus / Stanislav Hendrych. -- 3 grafy. -- Obcanska futurologicka spolecnost, Poradatel
In: Sbornik prispevku ze tretiho mezinarodniho kolokvia Koncipovani budoucnosti v Evrope '95. -- Praha : Vysoka skola ekonomicka, 1995. -- S. 97-97
* socialni psychologie * empatie * empatismus
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.02.2014 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu