literatura na téma "vývoj kulturních památek za posledních 100 let"
Text dotazu
Dobrý den, mám za úkol zpracovat teoretickou část v diplomové práci (literární rešerši) na téma vývoj kulturních památek za posledních 100 let, poukázat na ty největší mezníky jako 1. republiky, rok 1945 a 1948, po roce 89, jde hlavně o vlastnictví a co se s kulturními památkami dělo. A pak mám ještě na začátku vysvětlit pojmy kulturní památka, národní kulturní památka a tak. Budu moc ráda, když mi pošlete jakou literaturu, kterou mám použít. Děkuju.
Odpověď
Dobrý den,
Literaturu k tomuto tématu můžete vyhledat buďto sama anebo si u nás zadat rešerši (= soupis bibliografických záznamů) v bázi NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz , záložka Katalogy a databáze.
Do báze NKC máte volný přístup přes internet,  zadáním klíčových slov (památky, památková péče, kultura) do vyhledávacího formuláře se Vám zobrazí záznamy literatury s hledaným tématem, při zadání klíčových slov ´památková péčeˇ se zobrazí např.
Pro další literaturu a informace Vám doporučujeme využít také knihovnu Národního památkového ústavu, http://www.npu.cz/pro-odborniky/pracoviste-npu/ustredni-pracoviste/cinnost-a-poskytovane-sluzby/knihovna/o-knihovne/
.
Základní informace týkající se památek -  památka s mezinárodním statusem,kulturní památka a národní kulturní památka, legislativa, stručná historií, včetně služby "Ptejte se" naleznete na  http://www.dotace-na-pamatky.cz/
.
Poznámka pro informaci:
pojem památková péče se začíná objevovat na přelomu 18. a 19. století v souvislosti se vznikem romantismu a jeho fascinací středovekem. Často je též spjata se vznikem idejí národního obrození. Snahy o ochranu historických děl existovaly samozřejmě i dříve, ale vznikaly vesměs z mimouměleckých důvodu.
Vznik prvních ojedinelých zákonů a nařízení směřujících k ochraně památek a též vznik prvních památkových institucí je znám již v 1. polovine 19.století:
? 1807 - byla založena v Dánsku Královská komise k zachování starožitností.
? 1814 - byl zrízen úrad ríšského antikváre ve Švédsku a Dánsku.
? 1830 - ve Francii založena Generální inspekce historických památek. Další komise ruzných názvu na ochranu památek vznikaly i v dalších státech.
? 1834 - Recko bylo první zemí, která vydala zákon na ochranu památek.
zdroj : http://www.dotace-na-pamatky.cz/.../Historie_pamatkove_pece_v_CR.pdf
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2012 08:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu