literatura na téma: "globální změna klimatu"
Text dotazu
Dobrý den, mám zpracovat seminární práci na téma "Globální změna klimatu - kritická analýza vědeckých tezí". Předtím však musím zpracovat seznam literatury. Rád bych se zeptal, na nějaké takové monografie a internetové relevantní zdroje, ze kterých bych mohl čerpat. Nehledám literaturu o globálním oteplování, ale spíše vědecké práce popisující globální změnu klimatu.
Odpověď
Dobrý den,
vybrat literaturu, která by byla opravdu na vědecké úrovni, budete muset zhodnotit ve své práci vy. My můžeme vybrat literaturu podle klíčových slov (předmětových hesel) z elektronického katalogu NK ČR, na www.nkp.cz, katalogy a databaze, baze NKC. Posoudit její relevantnost musíte již sám, protože to by mělo být také asi součástí Vaší seminární práce.
Z databáze jsem vybrala několik knih; nechala jsem Vám tam i  publikace, které jsou označeny jako populárně naučné a to proto, že i v nich bývá často uvedena literatura, ze které autor knihy čerpal a mohla by být vodítkem - nasměrování i pro Vás.
Kadrnozka, Jaroslav, 1938-
Zeme se ubrani / Jaroslav Kadrnozka. -- Vyd. 1.. -- Brno : Akademicke nakladatelstvi CERM, 2010. -- 238 s. : il. ; 26 cm
ISBN 978-80-7204-678-2 (vaz.)
. -- Obsahuje bibliografii a rejstrik
* globalni problemy zivotniho prostredi
* klimaticke zmeny
* clovek a zivotni prostredi
* ochrana zivotniho prostredi
* monografie
Signatury:* 54 F 105190* SF II 080872
Kutilek, Miroslav, 1927-
Racionalne o globalnim oteplovani / Miroslav Kutilek. -- 1. vyd.. -- Praha : Dokoran, 2008. -- 185 s. : il., mapy ; 21 cm. -- (Bod)
ISBN 978-80-7363-183-3 (broz.) : Kc 250,00
. -- Obsahuje bibliografii
* globalni oteplovani
* klimaticke zmeny
* sklenikovy efekt
* popularne-naucne publikace
Signatury:* 54 H 284359* 54 H 286200* SF II 078250
Extremni hydrologicke jevy v povodich (workshop)
Sbornik prispevku z workshopu Adolfa Patery ... : na tema "Extremni hydrologicke jevy v povodich" : konaneho dne ... v Praze = Proceedings of the Adolf Patera Workshop ... : on the subject "Extreme Hydrological Events in Catchments" : Prague / [poradatele] Ceska vedeckotechnicka vodohospodarska spolecnost ... [et al.]. -- R. 2004-. -- Praha : Ceske vysoke uceni technicke : Ceska vedeckotechnicka vodohospodarska spolecnost, 2004-. -- sv. ; 22-24 cm
1x za 2 roky, 2008-
1x rocne, 2004-2006
Cast. slovensky text
Obalkovy nazev: Workshop Adolfa Patery
Zive zahl.: Workshop Adolfa Patery - Extremni hydrologicke jevy v povodich
Soucasti nazvu je oznaceni bezneho roku, soucasti podnazvu je datum -- V roc. 2012 soubezny anglicky nazev pouze na obalce -- Misto konani roc. 2012 je Brno -- Jednotlive sv. maji ISBN. -- Rocniky na stejne tema ... vychazely pod nazvem Sbornik prispevku z Workshopu ... do roc. 2003, od roc. 2004 zmena nazvu na Workshop Adolfa Patery
Ceska vedeckotechnicka vodohospodarska spolecnost
* povodne
* hydrologicky cyklus
* protipovodnova ochrana
* sborniky konferenci
Behringer, Wolfgang, 1956-
Kulturni dejiny klimatu : od doby ledove po globalni oteplovani / Wolfgang Behringer ; [prelozil Vladimir Cinke]. -- Vyd. 1.. -- Praha ; Litomysl : Paseka, 2010. -- 404 s. : il., mapy, faksim. ; 22 cm
ISBN 978-80-7432-022-4 (vaz.)
Nazev orig.: Kulturgeschichte des Klimas
Prelozeno z nemciny. -- Obsahuje bibliografii, bibliograficke odkazy a rejstrik
* klimatologie
* globalni oteplovani
* dejiny meteorologie
* popularne-naucne publikace
Signatury:* 54 H 308106* 54 H 308386* 54 H 308673* SF II 080442
Smajs, Josef, 1938-
Tri hlasy : uvahy o povaze konfliktu kultury s prirodou / Josef Smajs, Ivan Klima, Vaclav Cilek. -- Vyd. 1.. -- Brno : Doplnek, 2010. -- 167 s., [6] s. barev. obr. pril. : il. ; 21 cm. -- (Spolecensko-ekologicka edice ; sv. 15)
ISBN 978-80-7239-252-0 (broz.)
. -- Obsahuje bibliograficke odkazy
Obsahuje:Nase nynejsi krize / Josef Smajs -- Jsme ochotni hajit nasi planetu? / Ivan Klima -- Dvoji lid tohoto stoleti / Vaclav Cilek -- Najemni smlouva se Zemi / Josef Smajs
Klima, Ivan, 1931-
Cilek, Vaclav, 1955-
* environmentalni filozofie
* clovek a priroda
* priroda a kultura
* civilizace
* globalni problemy
* eseje
Signatury:* 54 H 321883* SF II 080932
Kadrnozka, Jaroslav, 1938-
Globalni oteplovani Zeme : priciny, prubeh, dusledky, reseni / Jaroslav Kadrnozka. -- Vyd. 1.. -- Brno : VUTIUM, c2008. -- 467 s. : il. (prevazne barev.) ; 25 cm
ISBN 978-80-214-3498-1 (vaz.)
Anglicke resume
Rozlozena tit. s.. -- Obsahuje bibliografii, bibliograficke odkazy a rejstrik. -- Vydavatel: Vysoke uceni technicke v Brne
Vysoke uceni technicke v Brne
* globalni oteplovani
* sklenikovy efekt
* energeticke zdroje
* energetika
* udrzitelny rozvoj
* monografie
Signatury:* 54 F 092055* SF II 078920
Fagan, Brian M., 1936-
Mala doba ledova : jak klima formovalo dejiny v letech 1300-1850 / Brian Fagan ; [z anglickeho originalu ... prelozil Pavel Veres]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Academia, 2007. -- 289 s. : il., mapy ; 21 cm. -- (Galileo ; sv. 5)
ISBN 978-80-200-1457-3 (vaz.)
Nazev orig.: Little ice age
Chronologicke prehledy. -- Obsahuje bibliograficke odkazy a rejstrik
* globalni oteplovani
* klimaticke zmeny -- dejiny
* popularne-naucne publikace
Signatury:* 54 H 269889* 54 H 270469* SF II 076581
Barros, Vicente
Globalni zmena klimatu / Vicente Barros ; [ze spanelskeho originalu ... prelozil Petr Psenicka]. -- 1. vyd.. -- Praha : Mlada fronta, 2006. -- 165 s., [24] s. barev. obr. pril. : il. ; 21 cm. -- (Kolumbus ; sv. 181)
ISBN 80-204-1356-1 (vaz.)
Nazev orig.: Cambio climatico global
Terminologicky slovnik. -- Obsahuje bibliografii
* klima
* klimaticke zmeny
* globalni problemy zivotniho prostredi
* popularne-naucne publikace
Signatury:* 54 H 263930* 54 H 264185
Co se týká internetových zdrojů, býváme zde opatrnější a opravdu nedokážeme posoudit, zda jsou texty dostatečně relevantní.
http://www.rozhlas.cz/zpravy/veda/_zprava/vedci-zverejni-zpravu-o-stavu-klimatu-za-globalni-oteplovani-pry-muzou-lide--1261960
http://www.skepticalscience.com/global-warming-scientific-consensus.htm
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013060303
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.12.2013 13:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu