Literatura k závěrečné práci.
Text dotazu
Chci psát závěrečnou práci na téma 'Co stoji za výstavou' a chtěl bych se zeptat, jestli je k tomuto tématu nějaká dostupná literatura. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že odborná literatura k Vašemu tématu k dispozici bude, potřebovali bychom však téma blíže konkretizovat. Výstavy se dají pořádat na různá témata a k velkému množství výstav se vydávají katalogy.
Obecně se muzeologii a výstavnictví v kultuře věnují částečně i některé vysokoškolské obory. Jedním z nich je Arts management, který se zabývá například ekonomickou stránkou tvorby výstav:
JOHNOVÁ, Radka a kol. Arts marketing: marketing umění a kulturního dědictví. Vyd. 1. Praha: Oeconomica, 2007. 243 s. ISBN 978-80-245-1276-1.
JOHNOVÁ, Radka. Marketing kulturního dědictví a umění: [art marketing v praxi]. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 284 s. Manažer. Marketing. ISBN 978-80-247-2724-0.
Dále můžete využít knihy o kurátorech uměleckých výstav, jejich kompetencích a zkušenostech:
FRIEDLOVÁ, Martina, ed. Umění: prostor pro život a hru. Kurátor výstav. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. 123 s. ISBN 978-80-244-1997-8.
KORECKÝ, David, ed. Médium kurátor: role kurátora v současném českém umění. Vyd. 1. Praha: Agite/Fra ve spolupráci s VŠUP Praha, [2009]. 276 s. ISBN 978-80-86603-51-3.
K tématu se můžou hodit i knihy o muzejnictví:
BURIÁNKOVÁ, Michaela, ed., KOMÁRKOVÁ, Anna, ed. a ŠEBEK, František, ed. Úvod do muzejní praxe: učební texty základního kurzu Školy muzejní propedeutiky Asociace muzeí a galerií České republiky. Vyd. 1. Praha: Asociace muzeí a galerií České republiky, 2010. 405 s. ISBN 978-80-86611-40-2.
BRABCOVÁ, Alexandra, ed. Brána muzea otevřená: [průvodce na cestě muzea k lidem a lidí do muzea]. Náchod: Juko, [2003]. 583 s. ISBN 80-86213-28-5.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.09.2017 19:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu