Literatura k tématu "rodiny, rodinné vztahy komunistických dělníků", životy komunistických dělníků
Text dotazu
Hezký den,
ráda bych s vaší pomocí nalezla bázi ke své budoucí bakalářské práci. Mým zaměřením je sociologie, ale samozřejmě uvítám i historizující zdroje, které by mě do problematiky režimu u nás uvedly obšírněji. Okruh zájmu bych ráda zúžila na osobní oblast komunistických dělníků, jejich rodiny, např. témata, která pro ně byla aktuální a která bych mohla srovnat s aktuálními tématy dnes. Budu vděčná za jakékoli vodítko.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
našla jsem několik publikací, které pojednávají o životním stylu dělníků před rokem 1989. Pokud budete mít zájem o podrobnější informaci, můžete také navštívit Informační středisko Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí 1.
JANDOVÁ, Lucia. Způsob života "obyčejných lidí" před rokem 1989 (Jak se žilo... tzv. mlčící většině). Olomouc, 2017. diplomová práce (Mgr.). Univerzita Palackého v Olomouci. Filozofická fakulta. Dostupné online: https://stag.upol.cz/portal/studium/prohlizeni.html
KRATINOVÁ, Alžběta. Dovolená s poukazem: odborové rekreace v Československu 1948-1968. Vyd. 1. Praha: Academia, 2014. 250 s., [16] s. obr. příl. Šťastné zítřky, sv. 13.
Pažout, Jaroslav, ed. Každodenní život v Československu 1945/48-1989. Vydání první. Praha: Ústav pro studium totalitních režimů, 2015. 239 stran. ISBN 978-80-87912-35-5.
Robek, Antonín, ed., Moravcová-Stará, Mirjam, ed. a Šťastná, Jarmila, ed. Stará dělnická Praha život a kultura pražských dělníků 1848-1939. 1. vyd. Praha: Academia, 1981. 311 s.
Vaněk, Miroslav, ed. Obyčejní lidé--?!: pohled do života tzv. mlčící většiny: životopisná vyprávění příslušníků dělnických profesí a inteligence. Praha: Academia, 2009. 3 sv. Historie. ISBN 978-80-200-1791-8.
Použité zdroje
Katalog městské knihovny v Praze: www.mlp.cz , Souborný katalog ČR: www.nkp.cz a Národní úložiště šedé literatury:https://nusl.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.10.2024 11:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu