Literatura k tématu "Rodina v antickém Řecku"
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se na vás obrátil s dotazem, které knihy byste mohli doporučit k tématu "Rodina ve starověkém Řecku".
Mám prostudovány následující knihy, v nichž jsem našel různé množství informací k danému tématu:
Fustel: Antická obec
Vernant: Řecký člověk a jeho svět; Hestia a Hermés; Počátky řeckého myšlení
Goody: Proměny rodiny v evropské historii
Horská a kol.: Dětství, rodina a stáří v dějinách Evropy
Matoušek: Rodina jako instituce a vztahová síť
Fernau: Od Olympu k Akropoli
Bartoněk: Světem starých Řeků
Šílený: Život v antickém Řecku
kol.: V dobách starověkého Řecka
Byl bych moc vděčen za poukaz na jakoukoli další literaturu kromě uvedených knih, která se tématu týká. Jde mi jen o informace o rodině, rodinném životě, roli muže a ženy apod., nikoli o povšechné reálie starověkého Řecka. Případně uvítám i odkaz na anglicky či německy psané knihy.
Předem mnohokráte děkuji a přeji příjemný den!
Odpověď
Dobrý den,
v katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph22.nkp.cz/cze/nkc ) můžete k tématu "Rodina ve starověkém Řecku" nalézt mimo jiné následující publikace:
* LISOVÝ, Igor. V zemi strážce pobřeží a niv, veselého Pána: každodenní život dávných Řeků: rodina, stravování, obydlí, oděv a odchod ze života. Vyd. 1. Ostrava: Repronis, 2014. 352 s. ISBN 978-80-7329-389-5.
* LISOVÝ, Igor. Za stínem minulosti: kapitoly o antické každodenní kultuře 1. Vyd. 1. Ostrava: Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, 2012. 254 s. Studijní texty. ISBN 978-80-7368-844-8.
* LACEY, Walter Kirkpatrick. The Family in Classical Greece. Repr. London: Thames and Hudson, 1972. 342 s. Aspects of Greek and Roman Life. ISBN 0-500-40006-7.
* CONNOLLY, Peter a DODGE, Hazel. The ancient city: life in classical Athens & Rome. 1st publ. Oxford: Oxford University Press, 1998. 256 s. ISBN 0-19-917242-0.
* GARLAND, Robert. Daily life of the ancient Greeks. 1st pub. Westport: Greenwood Press, 1998. xxi, 234 s. The Greenwood Press "Daily life through history" series. ISBN 0-313-30383-5.
* HUBBARD, Thomas K., ed. A companion to Greek and Roman sexualities. First published. Chichester: Wiley Blackwell, 2014. xxv, 651 stran. Blackwell companions to the ancient world. Literature and culture. ISBN 978-1-4051-9572-0.
Ze Souborného katalogu ČR vybíráme pro ukázku další tituly, které jsou dostupné v jiných knihovnách ČR (http://aleph22.nkp.cz/cze/skc ):
* GARLAND, Robert. Daily life of the ancient Greeks. Indianapolis: Hackett, [2008]. xxi, 234 s. The Greenwood Press "Daily life through history" series. ISBN 978-0-87220-956-5. (Národní muzeum Praha - knihovna)
* SPÄTH, Thomas, ed. a WAGNER-HASEL, Beate, ed. Frauenwelten in der Antike: Geschlechterordnung und weibliche Lebenspraxis; mit 162 Quellentexten und Bildquellen. Stuttgart: Metzler, 2000. 494 s. ISBN 3-476-01677-3. (Ústřední knihovna Brno, Vědecká knihovna v Olomouci)
O každodenním životě a rodině v antickém Řecku byla ve světě napsána celá řada knih. Jejich přehled Vám může poskytnout souborný katalog WorldCat (http://www.worldcat.org/ ). Ze světové produkce vybíráme např.:
* Middleton, Haydn. Ancient Greek Homes. Chicago, Ill: Heinemann Library, 2003. Print.
* Bensinger, Henry. Ancient Greek Daily Life. New York : Rosen Publishing Group, 2014. Print
* PATTERSON, C. (1998). The family in Greek history. Cambridge, Mass, Harvard University Press.
* BARDIS, P. D. (1964). The ancient Greek family. [Place of publication not specified], [Publisher not identified].
* MIDDLETON, H. (2002). Ancient Greek women. Oxford, Heinemann Library.
* MACDONALD, F. (1999). Women in ancient Greece. New York, Peter Bedrick Books.
* Tames, Richard. Ancient Greek Children. Chicago, Ill: Heinemann Library, 2002. Print.
V případě zájmu je možné si vybrané tituly zapůjčit prostřednictvím meziknihovních výpůjčních služeb (http://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/ziskat-knihu-nebo-kopie-z-jine-knihovny ).
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím  již zmíněného Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .  Články  -  prostřednictvím databáze ANL: http://aleph22.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=anl
K danému tématu se vztahuje i celá řada zahraničních článků a knih. K jejich dohledání můžete užít online licencované databáze knihoven (v Národní knihovně ČR jsou dostupné databáze viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104 ) Volně dostupné jsou článkové databáze portálu JIB (http://www.jib.cz - zahraniční články, zahraniční články - licencované) a databáze Google Scholar ( http://scholar.google.cz/) .
Zahraniční  monografie k tématu je možné dohledat prostřednictvím zmíněného katalogu WorldCat OCLC: www.worldcat.org. Využít můžete také vyhledávač Google Books: http://books.google.cz/.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.03.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu