Literatura k tématu knihoven v poválečném období
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o seznam vhodné literatury (cca 5 publikací) zabývající se tématem knihoven v poválečném období - 1946-1948.
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
publikací, které by se zabývaly knihovnictvím v období mezi lety 1946-1948 není mnoho, a pokud ano, jsou staršího data. Doporučujeme zejména tyto knihy, které jsme vyhledali prostřednictvím katalogu Národní knihovny:
• CEJPEK, Jiří. Československé knihovnictví: poslání a organizace: vysokošk. učebnice. 2., přeprac. vyd. Praha: SPN, 1967. 186, [2] s. Učebnice pro vys. školy. (zejména od strany 56)
• NOVOTNÝ, František. Československé knihovnické zákonodárství: cesta k zákonu a jednotné soustavě knihoven a jeho uskutečňování. 1. vyd. Praha: Orbis, 1962. 107 s. Knihovna osvětové práce. (zejména od strany 46)
• FREY, Jaroslav. Knihovnická kronika. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967. 185 s. Edice Ústředního vědecko-metodického kabinetu knihovnictví. Publikace státních vědeckých knihoven.
V databázi ANL jsme vyhledali dva články věnující se tomuto období:
• CEJPEK, J.: Leta, která rozhodla. Československé knihovnictví v letech 1945-1948. Čtenář 17, 1965, s. 84-87, 123-127.
• BALÍK, Vojtěch. Dobové názory na poslání, úkoly a činnost knihoven v období 1945-1948. Národní knihovna, 1997, 8(5), s. 205-209. ISSN 0862-7487.
Na našem webu navíc byl zodpovězen dotaz týkající se tzv. Gottwaldových knihoven, které spadají právě do tohoto období.
V neposlední řadě doporučujeme podívat se na web, který shromažďuje množství obhájených absolventských prací, v kterých můžete narazit na nějaký užitečný odkaz.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.11.2016 17:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu