literatura k tematu Junák
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala na literaturu, která souvisí s organizací Junák - svaz skautů a skautek. Hledám literaturu především historickou, která zachycuje vývoj této organizace + články v tisku o této organizaci ke své diplomové práci: Mediální obraz a vnímání veřejnosti organizace Junák - svaz skautů a skautek po roce 1989.
Odpověď
Dobrý den,
o organizaci Junák - skaut bylo napsáno po roce 1989 hodně článků, vyšlo i větší množství knih. Doporučujeme projít elektronický katalog NK ČR na www.nkp.cz, báze NKC- knihy a článková databáze ANL. Vyhledávat lze podle různých kritérií, pro vás asi nejvhodnější klíčová slova (předmětová hesla). Vyhodnotit, která kniha nebo článek je pro vaši práci ten pravý, musíte sama. V zásadě pro diplomové ani jiné školní práce nezpracováváme rešerše, neboť podle našich pravidel je součástí školní práce i rešerše, seznam a výběr literatury.
Na internetu jsme našli přímo zmínky o mediálním manažerovi pro oblast skautingu, což nepochybně patří do tématu práce  mediálního obrazu organizace Junák:
„Kdo je mediální manažer?
Kdokoli, kdo má rád skauting a zároveň ho zajímají média, novinařina, PR, komunikace s veřejností… Někdo je šikovný na vedení oddílu, jiný na hospodářskou stránku skautské činnosti, další se může uplatnit v práci s médii...
Úlohou mediálního manažera je zlepšovat obraz skautingu na veřejnosti.
Mezi jeho hlavní úkoly mimo jiné také patří spolupracovat s komunikačním oddělením Junáka – mít přehled o akcích a událostech v kraji,  aktivně vyhledávat mediálně využitelné příležitosti,  podílet se na celostátních projektech, informovat o regionálních akcích a mediálních příležitostech…“
Doporučujeme kontaktovat i  komunikační oddělení na propagace@skau­t.cz.
Zajímat by vás mohly i příspěvky ve sborníku Sondy do světa skautů, viz níže:
„V tomto sborníku bychom vás chtěli seznámit s některými zjištěními, která vyplývají z výzkumných šetření konaných v letech 2000 - 2003. Výzkumy objednala Ústřední rada Junáka a později Výkonná rada Junáka.
Cílem výzkumů bylo získat náhled na situaci, v jaké se Junák dnes nachází - jak pracují oddíly, střediska, jak se na Junáka dívá veřejnost... Jednalo se tedy o jakési „sebepoznání" naší organizace a o získání podkladů pro úvahy o strategii na další roky..."
Více informací: http://www.vyzkum-mladez.cz/registr_detail.php?id=156
Zajímavé jsou i myšlenky v rozhovoru starosty Junáka v Praze Josefa Výprachtického, viz níže, z kterých vybíráme ukázku:
(Praha, 12. ledna 2012)
... skauting zůstává stejný v tom, že nabízí dětem zažít něco zajímavého a dobrodružného. Stále je to pro ně společenství, kde je pozitivní klima a kde mají ve vedoucích přirozené vzory...
(skauti jsou) obvykle děcka, která mají živý zájem o to, co se (kolem) děje, a respektují autoritu...
Příroda má v naší činnosti stále nezastupitelnou roli...
Po letech zákazu (skauting) spousta rodičů stále nezná a má pocit, že je to něco, co bylo kdysi. (100.) Výročí ale nechceme brát jen tak, že se budeme přehrabovat v historii. Je to pro nás důležitý vstup do druhého století...
Loni spuštěný web Skautské století, na který členové Junáka přidávají vzpomínky skautských pamětníků ...
... roce 1993 měl Junák kolem 70 tisíc členů, nyní zhruba 45 tisíc. Čím si vysvětlujete tak výrazný pokles?
Myslím, že tam obrovskou roli hrají doby temna, kdy byl skauting zakázaný. Sám si pamatuji obrovský nárůst v roce 1990, stejné to bylo po druhé světové válce. Po nějaké době nadšení opadlo a došlo k přirozenému úbytku. Kolem roku 2007 se pokles zastavil a začalo to mírně stoupat. Máme teď zhruba stejně tolik členů jako dvacet let po vzniku za první republiky...
Sto let, tři zákazy
Spolek Junák - český skaut založil v roce 1912 tělocvikář Antonín Benjamin Svojsík. Nejprve skauty rozpustili v roce 1940 nacisté, pak po pěti letech legální činnosti v roce 1950 komunisté. V době Pražského jara v roce 1968 se skauti po letech svobodně nadechli, o dva roky později ale následoval třetí zákaz. Řada skautských oddílů však působila ilegálně pod hlavičkou pionýrů nebo sportovních oddílů. Organizace byla obnovená v prosinci 1989 pod názvem Junák - svaz skautů a skautek ČR...
Autor: Jan Jiřička
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/cesti-skauti-slavi-sto-let-nejsme-zeleni-muzicci-tvrdi-sef-junaku-p9u-/domaci.aspx?c=A120111_171311_domaci_jj
Z fondu Národní knihovny ČR z článkové bibliografie, báze ANL, vybíráme:
Landergott, Josef
Lez ma kratke nohy / Aut. koment. Josef Landergott
In: Telegraf. -- Roc. 2, c. 20 (19930126), s. 2
* cesky skauting * ceska literatura o skautingu * Ceska republika * r. 1993
* komentare
Bobikova, Lenka
Svojsikovi Junaci / Lenka Bobikova. -- 8 il.. -- Rubrika: Historie
In: Magazin Prava. -- ISSN 1211-2119. -- Roc. 16, c. 15 (20060415), s. 26-28
* Svojsik, Antonin Benjamin, 1876-1938
* skauting -- Cesko -- 20. stol.
Tethalova, Marie, 1967-
Kazdy konej dnes svoji povinnost / Marie Tethalova. -- il.. -- 2 fot.. -- Obsahuje bibliograficke odkazy
In: Informatorium : casopis pro vychovu deti od 3-8 let v materskych skolach a skolnich druzinach. -- Praha : Portal (vydavatelstvi). -- ISSN 1210-7506. -- Roc. 16, c. 4 (2009), s. 20
Resume: Vznik a historie skautskeho hnuti v Cechach - postaveno na myslenkach Woodcraft Indians (USA, E. T. Seton) a skoutingu (Anglie, R. Baden-Powell). Zakladatelska cinnost Antonina Benjamina Svojsika, zamereni ceskeho skautskeho hnuti (Junak), hlavni cinnosti a pusobeni. Vyvoj pred a behem druhe svetove valky, skauting v letech 1948 a 1968.
* Svojsik, Antonin Benjamin, 1876-1938
* Seton, Ernest Thompson, 1860-1946
* Baden-Powell of Gilwell, Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, Baron, 1857-1941
* dejiny
* skauting
* Junak
Sladky, Milan
Skaut za cisare pana, za minuleho rezimu i dnes / Milan Sladky ; [zapsala] Miroslava Vejvodova. -- 3 il.. -- 3 fot.
In: Mlada fronta Dnes. -- ISSN 1210-1168. -- Roc. 23, c. 92 (20120418)
In: Plzensky Dnes. -- S. B/4
Vejvodova, Miroslava
* Junak - svaz skautu a skautek CR
* Narodopisne muzeum Plzenska (Plzen, Cesko)
* skauting -- Cesko
* dejiny skautingu -- Cesko
* vystavy -- Cesko
* Plzen (Cesko)
* rozhovory
Mazancova, Pavla
Sto let skautingu v Cechach. Jak zacinali, jak zili a cim se bavili / Pavla Mazancova ; [zapsal] Vladimir Zednik
In: Mlada fronta Dnes. -- ISSN 1210-1168. -- Roc. 23, c. 15 (20120118)
In: Plzensky Dnes. -- S. B/4
Zednik, Vladimir
* Junak - svaz skautu a skautek CR
* Muzeum (Sokolov, Cesko)
* skauting -- Cesko
* dejiny skautingu -- Cesko
* vystavy -- Cesko
* Sokolov (Cesko)
* rozhovory
Kostruch, Jan
Sto let skautskeho hnuti u nas v Cesku. 2. dil / Jan Kostruch. -- 2 il.
In: Hranicky tyden. -- ISSN 1213-2039. -- Roc. 18, c. 23 (20120608), s. 8
* Junak (organizace : 1911-1939)
* Junak (organizace : 1945-1950)
* Junak (organizace : 1968-1970)
* dejiny skautingu -- Cesko -- 20. stol.
* skauti -- Cesko -- 20. stol.
* skauting -- Cesko -- 20. stol.
* skautske oddily -- Cesko -- 20. stol.
* Hranice (Prerov, Cesko) * Cesko
Kostruch, Jan
Sto let skautskeho hnuti u nas v republice. 1. dil / Jan Kostruch. -- 1 il.
In: Hranicky tyden. -- ISSN 1213-2039. -- Roc. 18, c. 22 (20120601), s. 8
* Junak (organizace : 1911-1939)
* Junak (organizace : 1945-1950)
* Junak (organizace : 1968-1970)
* dejiny skautingu -- Cesko -- 20. stol.
* skauti -- Cesko -- 20. stol.
* skauting -- Cesko -- 20. stol.
* skautske oddily -- Cesko -- 20. stol.
* Velka Britanie * Cesko
Santora, Roman
Sto prvy rok skautingu : minulost, budoucnost, ale hlavne soucasnost skautskeho hnuti / Roman Santora. -- 3 il.. -- Obsahuje bibliograficke odkazy: 3
In: Gymnasion. -- Praha: Prazdninova skola Lipnice. -- ISSN 1214-603X. -- Roc. 2008, c. 9 (2008), s. 81-85
Resume: V roce 2007 uplynulo 100 let od zalozeni skautskeho hnuti. Zakladni hodnoty - pratelstvi, pobyt v prirode, touha po osobnim rustu, mezinarodni bratrstvi. V roce 1911 zalozil stredoskolsky ucitel A. B. Svojsik Junaka - svaz skautu a skautek. Revize skautskeho programu odpovidajici dnesnim pedagogickym poznatkum.
* skauting
* zajmova cinnost
* organizace deti a mladeze
* vychova
* mladez
Nehyba, Jan
Promeny skautskeho vychovneho systemu v historicke perspektive = Metamorphoses of the Scouting Education System in Historical Perspective / Jan Nehyba. -- Obsahuje bibliografii
In: Sbornik praci Filozoficke fakulty brnenske univerzity. Rada pedagogicka. U 12. -- Brno: Masarykova univerzita. -- ISSN 1211-6971. -- ISBN 978-80-210-4472-2. -- Roc. 55 (2007), s. [157]-165
* Seton, Ernest Thompson, 1860-1946
* Svojsik, Antonin Benjamin, 1876-1938
* Junak (organizace : 1911-1939)
* skautska vychova
* mladez -- volny cas
* dejiny skautingu
* skauting
* woodcraft
* vsestranna vychova osobnosti mladeze * lesni moudrost * vychovne idealy
* stati
Doubrava, Lukas
U zrodu ceskeho skautingu stali ucitele : tabor prvnich junaku vedl pred sto lety telocvikar / Lukas Doubrava. -- 2 fot.
In: Ucitelske noviny : tydenik pro ucitele a pratele skoly. -- Praha : Fortuna, 1951-. -- ISSN 0139-5718. -- Roc. 115, c. 20 (2012), s. 8-9
Resume: Prehled vyvoje ceskeho skautingu (Junaka) od jeho zalozeni Antoninem Benjaminem Svojsikem v roce 1912 az po soucasnost. Cesky skauting jako "vyvzdorovane", v historii 3x zrusene, autenticke, vychovne hnuti, postavene na silnych hodnotach danych skautskym slibem a zakonem - mravnim kodexem.
* Svojsik, Antonin Benjamin, 1876-1938
* skauting
* organizace deti a mladeze
* detska organizace
* dejiny
* historicke hledisko
* vychovne vzdelavaci principy
* vychovne pusobeni
* Junak
Z elektronického katalogu Národní knihovny ČR, báze NKC - knihy, vybráno:
Nosek-Windy, Vaclav, 1943-
Cestou k pramenum : 100 let skautingu v obrazech / [scenar Vaclav Nosek-Windy]. -- 3., dopl. vyd.. -- Praha : Junak - svaz skautu a skautek CR, [2012?]. -- 31 s. : il. (prevazne barev.), mapy, portrety ; 30 cm
ISBN 978-80-86825-73-1 (broz.)
* Junak - svaz skautu a skautek CR
* skauting -- Cesko -- 20.-21. stol.
* dejiny skautingu -- Cesko -- 20.-21. stol.
* prehledy * obrazove publikace
Signatury:* 54 D 174113
Foglar, Jaroslav, 1907-1999
Tabor Zelene prisery : pribehy z nejstarsich kronik s autorovymi kresbami / Jaroslav Foglar ; vybral a upravil Milos Zapletal. -- 1. vyd.. -- Praha : Olympia, 2007. -- 184 s. : il. ; 21 cm. -- (Sebrane spisy Jaroslava Foglara ; sv. 26)
ISBN 978-80-7033-946-6 (vaz.) ISBN 80-7033-946-6 (chyb.)
* Prazska Dvojka (skautsky oddil)
* skauting -- Cesko -- 20. stol.
* skautske oddily -- Cesko -- 20. stol.
* Praha (Cesko)
* kroniky
Signatury:* 54 H 269331
Junak - svaz skautu a skautek CR. Ustredni rada. Historicka komise
Historie skautingu : cestou k pramenum / kolektiv historicke komise pri Ustredni rade Junaka - svazu skautu a skautek CR. -- 2., upr. vyd.. -- Praha : Junak - svaz skautu a skautek CR, 1999. -- 63 s. : il., portrety ; 21 cm. -- (Vudcovska zkouska ; sv. 1)
ISBN 80-86109-27-5 (broz.)
* Junak - svaz skautu a skautek CR
* dejiny skautingu
* dejiny skautingu -- Cesko
* prirucky
Signatury:* 54 H 204836* SF II 067421
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2013 13:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu