Literatura k tématu dětství 19. století
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu při vyhledávání literatury (české i světové) na téma dětství 19. století v šlechtických kruzích. Konkrétně by mě zajímala výchova výuka dětí.
Odpověď
Dobrý den,
k tématu vzdělávání a výchovy dětí ve šlechtickém prostředí 19. století se nám podařilo najít následující knihy a články:
CERMAN, Ivo, ed. Adelige Ausbildung die Herausforderung der Aufklärung und die Folgen. München: Meidenbauer, 2006. 305 s, [17] s. obr. příl. Studien zum mitteleuropäischen Adel; Bd. 1. ISBN 3-89975-057-8.
MŽYKOVÁ, Marie. I král byl dítětem: svět dětí na šlechtických sídlech. V Liberci: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci, 2012. 302 s. ISBN 978-80-904852-5-9.
BEZECNÝ, Zdeněk. Příliš uzavřená společnost. Orličtí Schwarzenbergové a šlechtická společnost v Čechách v druhé polovině 19. a na počátku 20. století. Bezecný, Zdeněk. České Budějovice : Jihočeská univerzita, Historický ústav, 2005. 155 s., fot. (Monographia historica. Editio Universitatis Bohemiae Meridionalis. 5.) ISBN:80-7040-698-7
BUDÍKOVÁ, Alena. Výchova šlechtice v první polovině 19. století. Budíková, Alena. In: Sborník vědeckých prací Univerzity Pardubice. Série C. = Scientific Papers of the University of Pardubice. Series C /Pardbice : Univerzita Pardubice - Ústav jazyků a humanitních studií 9, (2003,) s. 89-124.
PAVLATOVÁ, Ludmila. Pravidla šlechtické výchovy na konci 18. a na začátku 19. století. Pavlatová, Ludmila. In: Studie k sociálním dějinám 19. století. = Studien zur Sozialgeschichte des 19. Jahrhunderts / Opava : Slezský ústav Slezského zemského muz. v Opavě. 7/1, (1997,) s. 59-64.
VAŠÁKOVÁ, Zuzana. Jazyky ve výchově šlechtických dětí v 19. a na počátku 20. století. Historický obzor: časopis pro výuku dějepisu a popularizaci historie, 2012, 23(11-12), s. 271-278. ISSN 1210-6097.
Rigorózní práce téže autorky: https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/150012465.
Tipy na zahraniční literaturu najdete například zde: http://www.ff.jcu.cz/slechta-v-obcanskem-stoleti
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.10.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu