Literatura k Stalinově pomníku
Text dotazu
Dobrý den, hledám literaturu k mojí závěrečné práci na Stalinův pomník na Letné a na Pražský metronom. Máte nějaké knihy, které bych případně mohla využít?
Děkuji za Váš čas
Odpověď
Dobrý den,
o Stalinově pomníku a metronomu pojednává mimo jiné většina knih o Praze, speciálně o Praze 7.
Stalinův pomník - Praha Letná
Stavba ve své době největšího skupinového sousoší na světě byla zahájena 22. prosince 1949 a dokončena byla slavnostním odhalením 1. května 1955, a to pod heslem "Svému osvoboditeli - československý lid". Pomník navrhl sochař Otakar Švec a samotnou realizaci prováděli architekti Jiří a Marie Štursovi. Těsně před odhalením pomníku spáchal O. Švec 4. dubna 1955 sebevraždu, protože nevydržel neustálý tlak špiček KSČ.
Pomník vznikl nákladem 140 milionů korun při spotřebě 17 000 tun materiálu. S pádem Stalinova kultu se stal pomník neúnosným a byl v listopadu 1962 odstřelen a rozebrán. Od roku 1991 je na jeho místě instalován metronom Vratislava Nováka.
Zdroj:
Český svět: kulisy let 1948 - 1989. Lomnice nad Popelkou: Studio JB, 2008.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:1f1b4a10-d43a-11e2-a958-005056825209
V základech pomníku bylo zasazeno i 23 kamenů ze všech krajů republiky, po jednom také ze základů Staroměstské radnice a Pražského hradu.
V roce 1962 byl ze známých důvodů pomník odstřelen s pomocí dvou tisíc kilogramů perunitu. Jak samotný odstřel, tak následný odvoz obrovské hmoty byl náročným technickým problémem
Od roku 1991, v rámci Všeobecné československé výstavy, stojí na místě Stalinova pomníku kyvadlo času, metronom. Jeho konstruktérem byl akad. sochař Vratislav Karel Novák. Metronom bývá bohu-
žel často mimo provoz, protože na jeho opravu chybějí městu finanční prostředky. Během listopadové revoluce v roce 1989 tu krátce visel také tzv. zvon svobody.
Zdroj: BRONCOVÁ, Dagmar. Kniha o Praze 7. Praha: MILPO, 1998.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:708bfef0-af34-11e3-87a3-001018b5eb5c
Metronom
Osmnáct metrů dlouhá rudá jehla míří к nebi jako připomínka minulých dějů. Pohybuje se při tom ve dvacetivteřinovém rytmu. Na tomto místě na Letné, kousek od Starého Města, byl v roce 1956
odhalen největší Stalinův pomník všech dob.
Sousoší, nazývané „fronta na maso“, bylo však už v roce 1962 zničeno odstřelem. Zmizela tak dominanta, která se svou mohutností rovnala šestipodlažnímu domu. Stalinova hlava se prý odkutálela do
protiatomového krytu pod patnáctimetrovým nezničitelným kamenným podstavcem sousoší...
Zdroj: VESZELITS, Thomas. Praha. Praha: Jan Vašut, 2007.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:144bf360-3944-11e6-beb0-001018b5eb5c
Další knihy o Praze, kde přepokládáme, že by něco o pomníku mohlo být. Vybrány z elektronického katalogu NK ČR (www.nkp.cz, katalogy a databáze, podle klíčových (předmětových) hesel:
Praha 7 známá neznámá / Milan Polák a kolektiv ; editor Dagmar Broncová. -- 2. vyd.. -- Praha : Milpo media, 2014. -- 191 s. : il. (převážně barev.), mapy, portréty, plány, faksim. ; 27 cm
Slavné stavby Prahy 7 / Petr Krajči (ed.) ; Lukáš Beran ... [et al.] ; fotografie Jiří Podrazil. -- 1. vyd. v jazyce českém. -- Praha : Foibos Books, 2011. -- 270 s. : il. (převážně barev.), mapy, plány, faksim. ; 24 cm
Praha 7 křížem krážem / editor Dagmar Broncová. -- Vyd. 1.. -- Praha : Milpo media ve spolupráci s Vyd. a nakl. MILPO, 2004. -- 159 s. : il. (některé barev.) ; 30 cm
Toulky Prahou 7 : [ze zápisku rodáka] / Radko Pytlík. -- [Praha] : Emporius, c2001. -- 160 s. : il., portréty ; 22 cm
Praha 7 : sto let moderní architektury : 1885-1985 / Zdenek Lukeš ; Jan Svoboda ; [Úvod] Jiří Štursa ; Fot. J. Svoboda... [aj.] ; Obálka a graf. úprava Z. Lukeš, J. Svoboda. -- Praha : ONV Praha 7 : Národní technické muzeum, 1985. -- 47 s. : fot. ; 23 cm + plán Prahy ; 43x54 cm
Doporučit můžeme ještě oddělení pragensií v Městské knihovně v Praze, kde shromažďují kromě knih  také výstřižky a různé jiné zdroje o Praze.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.09.2017 09:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu