literatura k osidlování pohraničí po 2. světové válce
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych vás požádat o informaci, jestli existuje literatura (nebo jiné zdroje) ohledně osidlování pohraničí po vyhnání Němců po 2. světové válce.
Zajímalo by mě především odkud noví lidé přicházeli, co je k přesídlení vedlo a jaké byly jejich další osudy.
Děkuji moc za vaši práci!
S pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
níže posíláme bibliografické záznamy dokumentů, kde byste mohla požadované informace najít. U záznamů najdete poznámku, zda se dokument nachází ve fondu KNAV.
ARBURG, Adrian von, ed. a STANĚK, Tomáš, ed. Vysídlení Němců a proměny českého pohraničí 1945-1951: dokumenty z českých archivů. Díl II., svazek 1, Duben - srpen/září 1945: "Divoký odsun" a počátky osídlování. 1. vyd. Ve Středoklukách: Zdeněk Susa, 2011. 957 s. ISBN 978-80-86057-67-5.
• je ve fondu KNAV
ČAPKA, František, SLEZÁK, Lubomír a VACULÍK, Jaroslav. Nové osídlení pohraničí českých zemí po druhé světové válce. Vyd. 1. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2005. 359 s., [4] s. obr. příl. ISBN 80-7204-419-2.
• je ve fondu KNAV
KASTNER, Quido. Osidlování českého pohraničí od května 1945. 1. vyd. Praha: AV ČR. Sociologický ústav, 1996, 68 s. ISBN 80-85950-19-7.
• je ve fondu KNAV
SCHOLL-SCHNEIDER, Sarah, ed., SCHNEIDER, Miroslav, ed. a SPURNÝ, Matěj, ed. Sudetské příběhy: vyhnanci, starousedlíci, osídlenci. Praha: Antikomplex, 2010. 382 s. ISBN 978-80-904421-0-8.
• není ve fondu KNAV, ale má ji například Národní knihovna ČR, Městská knihovna v Praze,...
SPURNÝ, Matěj. Nejsou jako my: česká společnost a menšiny v pohraničí (1945-1960). Praha: Antikomplex, 2011. 373 s. ISBN 978-80-904421-3-9.
• je ve fondu KNAV
Elektronické zdroje:
Osidlování českého pohraničí od května 1945. Studie vydaná Sociologickým ústavem AV ČR. http://studie.soc.cas.cz/upl/texty/files/180_96-12wptext.pdf
Etapy osidlování pohraniční krajiny po roce 1945. http://www.dokrajin.cz/clanek/28-etapy-osidlovani-pohranicni-krajiny-po-roce-1945/
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
04.11.2015 15:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu