literatura faktu ve verších
Text dotazu
Dobrý večer,
chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaké dílo spadající do lit.faktu, které je napsané ve verších?
Moc Vám děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
literatura faktu stojí na pomezí literatury umělecké a věcné. Používá umělecké výrazové prostředky k vylíčení skutečných událostí,  života historických osobností. Při líčení se ovšem drží faktografických údajů a neuchyluje se k fikci. Mezi literaturu faktu je možné zařadit knihy pamětí, deníky, životopisnou literaturu či cestopisy.  Předpokládáme, že v rámci těchto literárních žánrů se najdou dokumenty, které jsou zpracovány básnickou formou. K jejich dohledání ovšem bohužel nemáme k dispozici  vhodné nástroje.
O umělecké literatuře faktu se ovšem zmiňuje například článek Adama Drdy "Tři pokusy o uměleckou literaturu faktu", ve které je jako umělecká literatura faktu ve verších zmíněna básnická sbírka " Living through it twice: poems of the Romany holocaust (1940-1997) = Dvakrát tím samým: básně o romském holocaustu (1940-1997)".
článek: DRDA, Adam. Tři pokusy o uměleckou literaturu faktu. Kritická příloha Revolver Revue, 1999, 13, s. 138-141. ISSN 1211-118X.
kniha:  POLANSKY, Paul. Living through it twice: poems of the Romany holocaust (1940-1997) = Dvakrát tím samým: básně o romském holocaustu (1940-1997). Překlad Miluš Kotišová. Vyd. 1. Praha: G plus G, 1998. 125 s. ISBN 80-86103-11-0.
Za básnická díla v  rámci hranic "literatury faktu" by mohla být označena také díla zakladatele tzv. investigativní poezie (Investigative poetry) Ed Sanderse (http://www.poetryfoundation.org/bio/ed-sanders ), který je například autorem veršované biografie o A . P. Čechovovi (aj.). V současné době tento autor zpracovává devítisvazkovou básnickou publikaci "America, A History in Verse".
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.01.2016 00:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu