Literatura: Důchodová politika ve Skandinávii
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jakou literaturu (v knižní i elektronické podobě) mi můžete doporučit k tématu důchodové politiky a její proměny ve skandinávských zemích? Se zaměřením zejména na proměnu během posledních cca 30 let a problémy, které důchodová politika v těchto zemích má. Předem Vám moc děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
k tématu důchodové politiky ve skandinávských zemích je možné ve zdrojích Národní knihovny ČR a Souborném katalogu ČR dohledat mimo jiné následující literaturu:
Článek:
* DRABEŠ, Zdeněk. Národní politický kompromis aneb Proč se Dánové nebojí stáří. Sondy, 2007, 17(14), s. 1. ISSN 1213-5038.
Knihy:
* HOLUB, Martin et al. Charakter nositelů důchodového pojištění: (ident. kód HR141/05). 1. vyd. Praha: VÚPSV, 2008. 199, 10 s. ISBN 978-80-7416-022-6.
* HOLUB, Martin a ŠLAPÁK, Milan. Možnost převodu ("přenechání") částí získaných individuálních důchodových nároků rodinnému příslušníku nebo jiné fyzické osobě, případně možnost získávání společných důchodových nároků. 1. vyd. Praha: VÚPSV, 2010. 80, 7 s. ISBN 978-80-7416-061-5.
* HOLUB, Martin. Náhradní doby pojištění v důchodových systémech vybraných evropských zemí. 1. vyd. Praha: VÚPSV, 2008. 51, 8 s. ISBN 978-80-87007-94-5.
* MUSILOVÁ, Zdeňka, ed., ŠLAPÁK, Milan, ed. a HOLUB, Martin, ed. Zaměstnanecká schémata penzijního pojištění ve vybraných státech EU, Švýcarsku a USA. 1. vyd. Praha: VÚPSV, 2011. 95, 6 s. ISBN 978-80-7416-087-5.
* HOLUB, Martin. Zohlednění dob výchovy dítěte v důchodových systémech pro stanovení nároku na důchod a výši starobního důchodu ve vybraných evropských zemích. 1. vyd. Praha: VÚPSV, 2007. 39, 9 s. ISBN 978-80-87007-91-4.
Vybrané kvalifikační práce:
* VRÁNOVÁ, Gabriela. Důchodové pojištění v ČR a ve vybraných zemích EU - krize důchodového systému [rukopis]. 2005. 49 l. (bakalářská práce - MU - Ekonomicko-správní fakulta Brno )
* FOREJTNÍKOVÁ, Monika. Důchodové systémy ve skandinávských zemích [rukopis]. Brno, 2002. 81 l. (bakalářská práce - MU - Ekonomicko-správní fakulta Brno )
Důchodové systémy a politika Dánska - knihy dostupné v NK ČR (dánsky, anglicky):
* PETERSEN, Klaus. Bastarden: historien om efterløn: tilblivelsen 1975-1979. Odense: Syddansk Universitetsforlag, 2011. 198 s. University of Southern Denmark studies in history and social sciences, v. 417. ISBN 978-87-7674-574-5.
* PETERSEN, Jørn Henrik. Den danske lovgivning om alderdomsforsørgelse. II, 1891-1933 - fra skøn til net. Odense: Syddansk Universitet, ©2006. 491 s. ISBN 87-7674-159-1.
* SAURAMA, Laura. Experience of early exit: a comparative study of the reasons for and consequences of early retirement in Finland and Denmark in 1999-2000. Helsinki: Finnish Centre for Pensions, 2004. 237 s. Studies / Finnish Centre for Pensions, 2004: 2. ISBN 951-691-026-2.
* BALLE HANSEN, Morten a VEDUNG, Evert. Fælles sprog i ældrepleiens organisering: evaluering af et standardisert kategodisystem. Odense: Syddansk Universitetsforlag, 2005. 310 s. University of Southern Denmark studies in history and social sciences; vol. 305. ISBN 87-7674-039-0.
Další vhodnou literaturu k tématu můžete nalézt v následujících zdrojích:
* Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Souborný katalog ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Jednotnou informační bránu: http://www.jib.cz/
* Výběrovou článkovou databázi ANL : http://aleph.nkp.cz/cze/anl
Dále můžete využít celou řadu zahraničních zdrojů.  K dohledání vhodných článků a e-knih  použijte online licencované databáze knihoven (v Národní knihovně ČR jsou dostupné databáze viz http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju ) Volně dostupné jsou článkové databáze portálu JIB (http://www.jib.cz - zahraniční články, zahraniční články - licencované) a databáze Google Scholar ( http://scholar.google.cz/), Souborné katalogy WorldCat: http://www.worldcat.org/, Europeana: http://www.europeana.eu/portal/ či obsáhlý katalog knihovny Library of Congress: http://www.loc.gov/index.html
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.03.2015 09:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu