literatura a filozofie
Text dotazu
Mám vypracovať esej na tému Filozofia v literatúre. Vybrala som si dielo :
Anna Komnena:Paměti byzantské princezny. Vedeli by ste mi poradiť nejaké filozofické dielo a autora, ktorý by sa zaoberal Byzanciou? Alebo niečo o metaforickom zobrazovaní sveta?
Odpověď
Dobrý den,
něco o myšlení v Byzanci najdete v těchto knihách:
Filosofie pozdní antiky : od staré Akademie po Jana Eriugenu / A.H. Armstrong (vyd.) ; [z anglického originálu ... přeložil Martin Pokorný]. -- Vyd. 1.. -- Praha : OIKOYMENH, 2002. -- 675 s. ; 22 cm
Středověká filosofie : byzantská, islámská, židovská a latinská filosofie / Alain de Libera ; [z francouzského originálu ... přeložil Martin Pokorný]. -- 1. vyd.. -- Praha : OIKOYMENH, 2001. -- 551 s. ; 22 cm
Zajímavá by mohla být kniha:
The Mystical Theology of the Eastern Church / By Vladimir Lossky. -- London : James Clarke and Co., 1957. -- 252 s.
Základním dílem v češtině o problematice kultury Byzance je:
Byzantská vzdělanost / Růžena Dostálová. -- Vyd. 2.. -- Praha : Vyšehrad, 2003. -- 413 s., [40] s. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty, faksim. ; 21 cm
Autorka ostatně přeložila také knihu, kterou se chcete zabývat.
K druhé části. Problém metaforického zobrazení světa leží na pomezí filosofie a oborů, věnujících se uměním. Snad by vám mohly pomoci knihy filosofů, kteří se něčím podobným zabývají. K důležitým patří:
Čas a vyprávění. I, Zápletka a historické vyprávění / Paul Ricoeur ; [z francouzského originálu ... přeložili Miroslav Petříček jr. a Věra Dvořáková]. -- Vyd. 1.. -- Praha : OIKOYMENH, 2000. -- 319 s. ; 21 cm
Čas a vyprávění. II, Konfigurace ve fiktivním vyprávění / Paul Ricoeur ; [z francouzského originálu ... přeložil Miroslav Petříček jr.]. -- Vyd. 1.. -- Praha : OIKOYMENH, 2002. -- 245 s. ; 21 cm
Filosofie symbolických forem. 1, Jazyk / Ernst Cassirer ; [z němčiny přeložil Karel Berka]. -- 1. vyd.. -- Praha : OIKOYMENH, 1996. -- 302 s. ; 22 cm
Filosofie symbolických forem. II, Mytické myšlení / Ernst Cassirer ; [z němčiny přeložil Petr Horák]. -- 1. vyd.. -- Praha : OIKOYMENH, 1996. -- 299 s. ; 22 cm
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.12.2007 14:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu