Literární interpretace Boženy Němcové po roce 1945
Text dotazu
Dobrý den, prosím o nasměrování k odpovědi
"Kteří z literárních historiků se zaobírali interpretací tvorby Boženy Němcové po roce 1945 a jakou optikou její tvorbu posuzovali?"
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
snažila jsem se najít literární historiky, kteří psali o díle Boženy Němcové, plus jsem k nim přidala jejich monografie nebo články/studie o tomto tématu.
Zdeněk Nejedlý
-        knihy Božena Němcová (vyšlo 1927 a 1946) https://kmhk.tritius.cz/detail/2059290?search=30f14657-6ece-4f33-a29e-197a979d2f66&si=2  a Božena Němcová a Ratibořické údolí https://kmhk.tritius.cz/detail/2053835?search=1742e394-59af-4c97-84b0-9de3ff7b3dc4&si=1
-        zabýval se Němcovou dlouhodobě a v 50. letech, se jeho názory staly východiskem oficiální interpretace dějin
Julius Fučík
-        Božena Němcová bojující https://kmhk.tritius.cz/detail/1945923?search=9f0a8ae3-42b3-47c5-be04-8c07d756d2c2&si=2
-        Tři studie: Božena Němcová https://kmhk.tritius.cz/detail/2003575?search=69a04a2d-978a-4df0-bcd2-f42aa3b3ec1a&si=1
Jan Hanuš Máchal
-        MÁCHAL, Jan Hanuš. O českém románu novodobém. Praha: České lidové knihkupectví a antikvariát Josef Springer, 1902. s. 35–56. Dostupné online https://archive.org/details/oeskmromnuno00mcuoft  - část o B. Němcové zde https://cs.wikisource.org/wiki/O_%C4%8Desk%C3%A9m_rom%C3%A1nu_novodob%C3%A9m/III.
Jiří Uhlíř
-        článek: Božena Němcová inspirací pro umění (1842-2020). In: Rodným krajem: vlastivědný sborník kraje Aloise Jiráska, Boženy Němcové a bratří Čapků Červený Kostelec: Vlastivědný spolek při Městském kulturním středisku č. 60 (2020), s. 30-32. https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000159310&local_base=katalog&format=999
-        článek: Les a lesníci v díle Boženy Němcové. In: Rodným krajem: vlastivědný sborník kraje Aloise Jiráska, Boženy Němcové a bratří Čapků / Červený Kostelec: Vlastivědný spolek při Městském kulturním středisku Červený Kostelec č. 45 (2012), s. 8-10. https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000159310&local_base=katalog&format=999
Jan Randák
-        článek: Božena Němcová, život, dílo, doba: konference o první polovině 19. století. In: Český časopis historický = The Czech Historical Review / Praha: Historický ústav AV ČR 103, č. 4 (2005), s. 980-981. [Česká Skalice, 7.-8. 9. 2005] https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000161567&local_base=katalog&format=999
Jan Mukařovský
-        kniha Božena Němcová. 1. vyd. Brno: Rovnost, 1950. 41, [2] s. (Knihovna socialistické akademie; 6) https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000115624&local_base=katalog&format=999
Božena Wirthová
-        článek: Nad dílem Boženy Němcové. Lidové noviny: list Syndikátu českých spisovatelů. 1951, roč. 59, č. 124 (27. 5. 1951), příloha Kulturní neděle, s. 5 [Recenze na: Němcová, Božena. Národní báchorky a pověsti I. a II. [soubor próz] Praha: Československý spisovatel, 1950. (Knihovna klasiků. Spisy Boženy Němcové; sv. 1 a 2).] https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000208262&local_base=katalog&format=999
Hana Šmahelová
-        článek: Pochyby nad interpretací Boženy Němcové jako romantičky. In: Václav Černý: život a dílo: materiály z mezioborové konference pořádané Ústavem pro českou literaturu AV ČR, Filozofickou fakultou UK, Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR: Náchod 23.-25.3.1995 / Praha: Ústav pro českou literaturu Akademie věd České republiky, 1996 s. 222-230. https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000093161&local_base=katalog&format=999
-        článek: Česká literatura 20. století v dialogu s dílem Boženy Němcové. In: Přednášky z 47. běhu Letní školy slovanských studií / Praha: Univerzita Karlova, 2004 s. 166-177.
-         článek: "Čtyři doby" tří žen. In: Božena Němcová. Sborník k 140. výročí úmrtí / Praha: Památník národního písemnictví 34, (2002,) s. 27-34. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001009479&local_base=SKC
-         článek: Charakter idyličnosti v Babičce Boženy Němcové. In: Idyla a idyličnost v kultuře 19. století: sborník příspěvků ze symposia uspořádaného 9. a 10. března 1995 ve Státní vědecké knihovně v Plzni [Archivem Města Plzně ve spolupráci s Ústavem české literatury Akademie věd ČR / [Ústí nad Labem]: Albis international, 1999 s. 107-114. https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000145994&local_base=katalog&format=999
-         článek: Interpretace Babičky Boženy Němcové v českém a evropském kontextu. In: Přednášky z 39. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií] / Praha: Univerzita Karlova, 1997 s. 111-122.
-         článek: Milostný Bůh Boženy Němcové. (Dvě modality erotické motivace víry). In: Sacrum et profanum: sborník příspěvků ze stejnojmenného sympozia k problematice 19. století, pořádaného v rámci Smetanovských dnů ve dnech 11.-13. března 1993 ve Státní vědecké knihovně v Plzni Ústavem hudební vědy FF UK a Ústavem pro hudební vědu AVČR / Praha: KLP-Koniasch Latin Press, 1998 s. 108-114. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000952338&local_base=SKC
-         článek: Viktorčina zastřená tvář. (Skica k problému pohádkovosti v díle Boženy Němcové). In: Prameny díla, dílo pramenem: sborník příspěvků z konference o životě a díle Boženy Němcové, konané 15.-16. září 1992 v Hradci Králové, Vysoká škola pedagogická / Hradec Králové: Gaudeamus, 1995 [v tiráži nespr.] 1994 s. 69-82. https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000072107&local_base=katalog&format=999
Jaroslava Janáčková
-         článek: Božena Němcová a George Sandová. Literární prameny povídky Divá Bára. In: Přednášky z 42. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií]. Díl 2., Přednášky z literární vědy, kultury a historie / Praha: Univerzita Karlova, 1999 s. 35-41. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=006542048&local_base=SKC
-         článek: Božena Němcová a sestry Rottovy: (ve světle nových pramenů a souvislostí). Česká literatura : časopis pro literární vědu Roč. 53, č. 4 (2005), s. 493-517. http://www.digitalniknihovna.cz/knav/uuid/uuid:1de22853-54e5-487d-bc72-3a240710a2ab
-         kniha: Božena Němcová. Příběhy - situace - obrazy. Praha: Academia, 2007. 309 s. ISBN:978-80-200-1574-7. https://kmhk.tritius.cz/detail/2141178?search=c68f0e44-572a-4a46-8137-ee6dcbcb2aa8&si=9
-         článek: Čtení a čtenářství v díle Boženy Němcové. In: Božena Němcová: život - dílo - doba. Sborník příspěvků ze stejnojmenné konference konané ve dnech 7.-8. září 2005 v Muzeu Boženy Němcové / Česká Skalice: Muzeum Boženy Němcové v České Skalici, 2006, s. 79-84. https://kmhk.tritius.cz/detail/2089573?search=beb7cb37-1bc1-4aad-a745-13745e41e8d9&si=1
-        článek: Filozofická inspirace Babičky B. Němcové. (Úryvek z větší studie). In: Přednášky z 43. běhu LŠSS [Letní školy slovanských studií] / Praha: Univerzita Karlova, 2000 s. 175-183.
-        kniha: Příběh tajemného psaní. O pramenech a genezi Babičky. Praha: Akropolis, 2001. 160 s. https://kmhk.tritius.cz/detail/2010438?search=ad9e8abe-ee4e-491b-aec7-a79445a03446&si=1
-        článek: Podivné odstavce v Babičce. In: Prameny díla, dílo pramenem: sborník příspěvků z konference o životě a díle Boženy Němcové, konané 15.-16. září 1992 v Hradci Králové, Vysoká škola pedagogická / Hradec Králové: Gaudeamus, 1995 [v tiráži nespr.] 1994 s. 157-167. https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000072107&local_base=katalog&format=999
Věra Linhartová
-        článek: K interpretaci povídky Divá Bára Boženy Němcové. In: Prameny díla, dílo pramenem: sborník příspěvků z konference o životě a díle Boženy Němcové, konané 15.-16. září 1992 v Hradci Králové, Vysoká škola pedagogická / Hradec Králové : Gaudeamus, 1995 [v tiráži nespr.] 1994 s. 169-178. https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000072107&local_base=katalog&format=999
Hanna Vintr
-        článek: Poznámka ke stylu a literárnímu žánru u Boženy Němcové. In: Prameny díla, dílo pramenem: sborník příspěvků z konference o životě a díle Boženy Němcové, konané 15.-16. září 1992 v Hradci Králové, Vysoká škola pedagogická / Hradec Králové: Gaudeamus, 1995 [v tiráži nespr.] 1994 s. 153-156. https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000072107&local_base=katalog&format=999
Václav Černý
-        kniha: Knížka o Babičce. Václav Černý. Praha, 1963. 117 s. https://kmhk.tritius.cz/detail/1984021?search=87b0e4f9-7d44-41eb-9383-b2d768caba60&si=1
Felix Vodička
-        Struktura vývoje: studie literárně historické. 2. rozš. vyd. Praha: Dauphin, 1998. 611 s. ISBN 80-86019-63-2. https://kmhk.tritius.cz/detail/1994941?ticketId=-10
Mojmír Otruba
-        Božena Němcová: [studie s ukázkami z díla B. Němcové a s dokumentárními obrazovými přílohami]. 1. vyd. Praha: Svobodné slovo, 1962. 272 s. https://kmhk.tritius.cz/detail/2000911?search=265b553c-2173-4849-87e0-159a8f31298a&si=2
IBLER, Reinhard. Polemika Václava Černého s Felixem Vodičkou o Babičku. Reinhard Ibler. In: Václav Černý: život a dílo: materiály z mezioborové konference pořádané Ústavem pro českou literaturu AV ČR, Filozofickou fakultou UK, Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR: Náchod 23.-25.3.1995 / Praha: Ústav pro českou literaturu Akademie věd České republiky, 1996 s. 231-238. https://aleph.svkhk.cz/F?func=direct&doc_number=000093161&local_base=katalog&format=999
Užitečná by mohla být i bakalářská práce "Rozdílné interpretace Boženy Němcové v kontrastu s realitou"
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/109600/130265667.pdf?sequence=1
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.03.2021 15:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu