Literární dílo v souvisejících částech
Text dotazu
Dobrý den, mohla bych se, prosím, zeptat, jak se označuje literární dílo nad dekalogii a jak pokračuje toto odborné pojmenování? Tzn. je-li složené z 11 až 20 souvisejících částí? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
kniha, která vyšla jako  jedenáctá (a více) v řadě určité série, již speciální označení nemá. Alespoň takové značení neuvádějí žádné slovníky a encyklopedie k literární teorii.
V anglickém jazyce se můžete setkat s hromadným označením pro více děl. Více než dva samostatné celky, které tvoří jednotné umělecké dílo či sérii se označuje jako polylogy (v češtině polylogie - tento termín se ovšem v češtině používá jen zřídka).
Použité zdroje
Použité zdroje:
KARPATSKÝ, Dušan. Labyrint literatury. 4., rozš. a upr. vyd. Praha: Albatros, 2008. 541, [57] s. Albatros In. ISBN 978-80-00-02154-6.
PROKOP, Vladimír. Teorie literatury, aneb, Několik praktických slovníčků literárních pojmů. 1. vyd. Sokolov: O.K.-Soft, 2005. 73 s.
VLAŠÍN, Štěpán, ed. Slovník literární teorie. 2., rozš. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1984. 465 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.09.2018 22:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu