literární a literní učitel
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne, jaký je rozdíl mezi literárním a literním učitelem, respektive co jednotlivý učitelé vyučovali.
Odpověď
Dobrý den,
Doufáme, že pochopení rozdílu Vám níže uvedené texty budou stačit. Případně se obraťte na Pedagogickou knihovnu Jana Amose Komenského na adrese: http://npmk.cz/knihovna
* Literní učitel byla osoba, která vyučovala všeobecnému vzdělání (tedy latině, matematice, odborným předmětům)
Význam slova literní je uveden v níže uvedeném zdroji a znamená následující:
* "literní  = týkající  se všeobecného vzdělání (na rozdíl od dovedností ruční). Nechodiv nikdy do škol vyšších neměl literního vzdělání. Durd. Nebožtík otec si synova přítele tak oblíbil, že ho pak s ním po literním umění do cizích zemí vyslal. Jir. Ani v hudbě neučila se lépe než literním předmětům učebným předmětům kromě převážně  manuálních (tělocviku, kreslení, ručních prací, zpěvu)."
Zdroj: Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. 9 sv.
* Pojem literární učitel
Citujeme z díla Eduarda Světlíka:
"Mnohem reálněji tento problém vidí český básník
Vladimír Janovic: Literární učitel nás samozřejmě ne-
naučí psát, ale řekne nám v pravé chvíli pravé slovo, ať už
o látce, tvaru nebo metodě. Musí to být člověk, к němuž cí-
tíme úctu a obdiv. Možná že nám už něco podobného říka-
li i jiní lidé, ale my jsme z jejich slov nevyposlechli žádné
poselství, protože pro nás nebyli dostatečnou autoritou.
Tento postřeh objasňuje, proč se mnozí autoři ne-
spokojí názory „pouhého" redaktora, ale obracejí se
na uznávané spisovatele. A byli by nejradši, kdyby
jim takový spisovatel na svůj posudek dal ještě ra-
zítko."
Zdroj: SVĚTLÍK, Eduard. Jak zkrotit Pegasa, aneb, O literární tvorbě s humorem. Vyd. 1. Praha: Academia, 2002. 191 s. ISBN 80-200-1042-4.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.10.2014 14:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu