lístky na napadených jablkách
Text dotazu
Na padaných jablkách napadených škůdcem bývá pravidelně přilepen malý lístek ze stromu. Jak se tam dostal a za jakým účelem? Zavírají snad za sebiou chodbičku sami obaleči? A jak se jim v takovém případě podaří najít vždy tak maličký lístek, mnohem menší, než jaké na stromě běžně jsou?
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme několik publikací popisných i jen s obrázky, ale na problematiku, která vás zajímá, jsme nenarazili. Dokonce jsme vlastně ani na žádné fotografii napadeného jablka (i jiných plodů) nepostřehli, že by chodbičky po škůdcích byly nějak uzavřené lístkem. Často byly fotografie natolik zvětšené, že bychom lísteček snad nepřehlédli. Spíš bylo v textu zmiňováno, že jsou chodbičky uzavřeny trusem škůdců.
Obaleč jablečný (Cydia pomonella) je šedohnědý motýlek. Vylíhlé žlutobílé housenky se prožírají do dužniny jablek směrem k jádřinci. Na plodech lze zpozorovat otvor, z něhož housenka vytlačuje rezavě hnědý trus. Poškození plodu je označováno jako červivost. Dorostlé housenky opouštějí plody a v pavučinovém zámotku přezimují. Obaleč je klíčovým škůdcem jabloní.
Drobné housenky druhé generace obaleče ovocného poškozují drobnými výkusy slupku plodů před sklizní. Tato drobná povrchová poškození jsou vstupní brány pro hniloby plodů.
Čerpáno z: KAZDA, Jan, PROKINOVÁ, Evženie, RYŠÁNEK. Pavel. Škůdci a choroby rostlin. Praha: Knižní klub, 2007.
Zajímavý je příspěvek jednoho blogera na webu; dovolujeme si ho citovat, viz ukázka a odkaz níže:
"...Králem mezi naším ovocem je obyčejné jablko." To, co si člověk utrhne v sadu nebo ze stromu na zahradě, "vypadá trochu jinak než to evropsky typizované, ze supermarketu. Je to někdy jablko i poznamenané strupovitostí, pokřivené a nekulaté." V těchto trochu nestandardních plodech "lze narazit třeba i na červa a jeho chodbičky, což není příjemné, ale většinou se mu  lze vyhnout, nechat mu jeho půlku plodu a pochutnat si na té druhé." ..." Červivé jablko je pro lidi tak běžná, ač nechtěná věc, že se stalo příkladem zkaženosti, příměrem vady jedince i lidského druhu (je pozoruhodné, že je zde symbolem zkaženosti nespravedlivě ono nevinné jablko samo, ne ten červ). Podobně často používáme jablko v mnoha dalších obrazných rčeních a příměrech. Vzpomeňte na „Jablko sváru“, „Shnilé jablko“, „Jablko z ráje“. Červivé či shnilé jablko najdete jako symbol potíží a nezdaru ...".
Je ovšem jasné, že "červivost jablek nepůsobí skuteční Červi (Helminti)! Pokud se mluví o červivosti jablek, jedná se nejčastěji o Obaleče jablečného, i když někdy škodu páše i Obaleč jabloňový, Obaleč východní nebo třeba vosička Pilatka jablečná. Obaleči patří mezi Motýly (Lepidoptera), jejich nedospělé stádium vrtající jablečnou dužinou zveme proto (Hmyzí) larvou, nebo více specificky (Motýlí) housenkou. Je tedy správně jablko ne červivé, ale spíše larvivé nebo housenkovité...Ano, už jsme až příliš přivykli označení onoho podlouhlého tvora hanlivým názvem červ...".
...
"On totiž Obaleč klade vajíčka na povrch plodu. Housenka se tedy musí prokousat dovnitř. Její chodbičky jí ale slouží i za větrací šachty a housenka je neustále udržuje funkční. Vstupní otvor bývá řádně uzavřen „housenčími dveřmi“. Aby netáhlo, ale zároveň aby chodbičky plnily onu ventilační úlohu. Pro jejich konstrukci je použito zpevňující vlákno a jediný dostupný výztužný materiál, totiž jablečná slupka i dřeň. Housenka navíc často k uzavření vchodu používá i vlastní trus. Po vyschnutí je totiž krásně porézní a vzduchopropustný."
...
"Housenka se kuklí mimo jablko, v našich podmínkách larva druhé Motýlí generace přezimuje. Asi ví, že plod je vrtáním chodbiček poškozen a podlehne brzy hnilobě a plísni. Nebyl by to dobrý úkryt na zimu."
...
"V tomto příspěvku jsem totiž nechtěl ukázat na nepřítele, spíše jsem chtěl přiblížit negativně vnímaného tvora, se kterým se setkáváme až velmi často. Buď doslova, při nakousnutí plodu jabloně (pokud zrovna není ze supermarketu), nebo alespoň obrazně, ve rčeních. Slovo „červ“ nese nesprávně, ač trochu oprávněně..."
Čerpáno z:
Postřehy z přírody, Jablečný červ
https://svabblog.wordpress.com/2012/09/22/jablecny-cerv/
Jiří Švábík (SvabBlog@Seznam.cz)
Další odkaz:
Vylíhlé housenky nejprve ožírají čepel listů (škody jsou však téměř neviditelné) a postupně se vžírají dovnitř plodů. Housenka během svého života poškodí 2–3 plody.
http://agromanual.cz/cz/clanky/ochrana-rostlin-a-pestovani/ochrana-obecne/aktualni-doporuceni-pro-zahrady-sady-a-vinice-kveten-a-cerven-2014
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.10.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu