Lira
Text dotazu
Dobrý den. Prosím vás, bylo by možné zjistit kurz Italské Libry z roku 1910?
Odpověď
Dobrý den,
v roce 1910 ještě československá koruna neexistovala, proto uvádíme pouze kurz italské liry k americkému dolaru.
1900 (media dell'anno*) 5,5
1901 - 1910 (media dell'anno) 5,2
1910 -1915 (media dell'anno) 5,5
1916 -1917 (media dell'anno) 7,0
1920 (media dell'anno) 20,5
1921-1925 (media dell'anno) 25
1926 (media dell'anno) 24
1927-1930 (media dell'anno) 19
1930 (media dell'anno) 19,9
*media dell'anno znamená průměr celého roku
hodnoty jsou k dolaru (tj. 1 dolar = 5,5 lir italských, 1 dolar =5,2 lir italských atd.).
Čerpáno z internetu, zdroj je pravděpodobně americký.
Italský oficiální zdroj, tj. Italská národní banka, přináší hodnoty podobné, začíná ale z neznámého důvodu až od roku 1918.
http://cambi.bancaditalia.it/cambi/cambi.do?lingua=it&to=cambiSSAForm
Pokud vás zajímají otázky italského peněžnictví v době minulé, můžeme doporučit, byť se jedná o knihu starší než vámi zmiňovaný rok 1910, vzpomínky Františka Kašpara; informace o kurzu k 30.6.1897.
113 lir = 49,72 čes. zl.
1 it. Lira = 45 kr r č
Použité zdroje
KAŠPAR, František. Obrázky o italském peněžnictví vzpomínkou na italskou svou cestu r. 1898. Praha: nákladem vlastním, 1900.
MILDSCHUH, Vilibald. Naše valuta a italská: studie finančně-statistická. Praha: Čas, 1921.
http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:7ef1d380-061b-11e6-83da-001018b5eb5c
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.10.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu