Likvidace použitého kuchyňského oleje
Text dotazu
Ráda bych věděla, jak se má správně likvidovat použitý kuchyňský olej v domácnosti tak, aby to bylo co nejekologičtější. Vylít do odpadu? Nalít do skleněné nádoby nebo mikrotenového sáčku a hodit do komunálního odpadu? Nebo jinak?
Odpověď
Likvidace použitého oleje z kuchyně je problém.
Podle zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. je původce odpadu povinen zajistit ekologickou likvidaci odpadu. Záleží však na výkladu, zda je původcem odpadu i domácnost. Obecně se olej zařazuje mezi směsný odpad, takže jej lze vyhodit do popelnice v dobře uzavřené nádobě. Vhodnější možností je odevzdat olej do sběrného dvora. Bohužel, ne všechny sběrné dvory tuto službu nabízejí. Zatím je teprve na úrovni úvah zavedení kontejnerů v rámci tříděného odpadu. Vylévání do výlevky je nevhodné. Využití k domovnímu vytápění je riskantní.
Existují firmy, které se zabývají sběrem a využitím použitého oleje z velkoprovozů (potravinářská výroba, restaurace apod.), např. firma Viking http://www.vikinggroup.cz/ či oleje.trutnovsko@gmail.com. Jenže sběrné nádoby jsou obvykle od 50 l.
Dílčí odpovědi na váš dotaz najdete v následujících materiálech.
Posekaná E.: Sběr a recyklace použitých olejů z domácností
Středisko ekologické výchovy Hl. m. Prahy Toulcův dvůr
Jak mohu ekologicky zlikvidovat použitý kuchyňský olej v běžné pražské panelákové domácnosti?
Jak třídit?
Envi Group
Pro kompetentní odpověď doporučujeme, obrátit se s dotazem na Ministerstvo životního prostředí: info@mzp.cz.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.04.2013 09:41
Zdeněk píše:
Pátek 08.04.2016 14:20
Rád bych doplnil pár informací. v některých obcích existuje spolupráce s firmami, které olej vykupují a umístí v obci kontejner pro sběr. Takto postuje u výkupu oleje například Trafin Oil (http://www.trafinoil.cz/). Můžete se tedy v místě bydliště na něco takové zeptat nebo takovou aktivitu iniciovat.
V některých částech Prahy existují podobné rozsáhlejší projekty, např. Čistá dvojka http://www.cistadvojka.cz/.
PSK - admin píše:
Pátek 08.04.2016 17:59
Děkujeme za doplnění odpovědi a další informace.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu