Lidová tvorba- kukuřičné šustí
Text dotazu
lidová práce z kukuřičného šustí--jejich výrobky a jak se s materiálem pracuje...
Odpověď
Dobrý den,
o kukuřičném šustí, o jeho zpracování existuje několik publikací, článků a také internetových stránek. Kukuřice se u nás začala více pěstoval v 17. století a to hlavně na jihovýchodní Moravě, kde k tomu byly podmínky. Šustí se začalo brzy využívat k výrobě postaviček, ozdob, ošatek, košíků, hraček atd. Šustí je listí, které tvoří obal kukuřičného klasu. Byl to vlastně odpadový materiál.
Nejvíce informací o přípravě šustí a o výrobě ozdob, postaviček atd. najdete v těchto publikacích, které jsou myslím běžně dostupné v knihovnách:
Figurky z kukuřičného šustí / Marie Brahová. -- Hronov : Grafické závody Hronov, [1995]. -- 28 s. : barev. il. ; 21 cm
Nápady pro jaro a léto / Ludmila Kociánová, Slávka
Benediktová, Václav Tichý ; Fot. Jaroslav Kocián. --
1. vyd. -- Praha : Dita, 1996.
Vyrábíme z lýka a kukuřičné slámy : Tradiční
techniky v soudobém stylu. Pro děti od 12 let /
Herta Kürth. -- Lipsko : Arnold, [1982]. -- 47 s
Dále jsem vypátrala několik internetových stránek:
http://www.network-sbc.cz/prilezitosti/files/remesla/zpracovanislamy.htm
http://www.klic.cz/remesla/susti.htm
http://susti.unas.cz/index.htm
A nakonec Vám v příloze posílám dva články o kukuřičném šustí, o jeho zpracování atd. Články jsou v jednom dokumentu, proto jen jeden soubor.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
24.01.2008 13:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu