lidová rčení
Text dotazu
dvoum pánům nelze sloužit,na dvou židlích nelze sedět,kdo šetří má za tři
Odpověď
Dobrý den,
rčení "Dvěma pánům sloužit" znamená býti obojaký; kolísat se mezi dvěma činnostmi.
Rčení "Sedět na dvou židlích", znamená býti obojaký; jednat dvojace, pokrytecky, také dvěma pánům sloužit (viz výše).
"Sedět na dvou židlích"- vykonávat dvě náročné funkce, dvě náročné práce zároveň. Přísloví říká, že "nelze sedět jedním zadkem na dvou židlích". Znamená to, že by se člověk měl v takovém případě rozhodnout, co je pro něho důležitější, a opustit tu "židli", kterou považuje pro sebe za méně důležitou. Není možné dělat dvě různé činnosti současně a s úspěchem.
Přísloví "Kdo šetří, má za tři" jsme bohužel v našich zdrojích nedohledali.
Použité zdroje
ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 4.vyd. v nakl. Academia 2. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0824-1
FOLTIN, Karel. Co znamená, když se řekne... První vydání. Olomouc: Rubico, 2016. 116 stran. Hrátky. ISBN 978-80-7346-204-8.
NOVOTNÁ, Anna. Kdo se směje naposled...: druhý lehko i vážný slovník přirovnání, pořekadel a přísloví. Vydání první. Praha: Práh, 2016. 128 nečíslovaných stran. ISBN 978-80-7252-658-1
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Kutná Hora
Knihovna
Městská knihovna Kutná Hora
Datum zadání dotazu
03.04.2017 14:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu