Lidová demokracie
Text dotazu
Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat, kdy v jakých letech vycházely noviny Lidová demokracie a jestli se sloučili s Lidovými novinami? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Lidová demokracie vycházela v letech 1945 až 1994.
Byla deníkem Československé strany lidové a navazovala na lidovecké noviny Lidové listy, které vycházely od roku 1922 . V závěru roku 1992 prodala KDU-ČSL deník a.s. Pragoprint, jejímž předsedou představenstva byl podnikatel Fidelis Schlée. Ten poté v červenci 1994 nechal Lidovou demokracii sloučit s nezávislými Lidovými novinami, čímž bylo její vydávání zastaveno a deník tak definitivně zanikl..
Zdroj:  BEDNAŘÍK, Petr; JIRÁK, Jan; KÖPPLOVÁ, Barbara. Dějiny českých médií. Praha : Grada Publishing, 2011. 448 s. ISBN 978-80-247-3028-8.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Lidov%C3%A1_demokracie_%28den%C3%ADk%29
Lidové noviny jsou deník založený v roce 1893 v Brně novinářem a politikem Adolfem Stránským, v němž pravidelně publikovala řada známých českých spisovatelů. Staly se nástupcem Moravských listů vycházejících od roku 1889 a přejmenovaných na Lidové noviny na popud T. G. Masaryka.  Po komunistickém převratu v roce 1948 bylo vydávání tohoto deníku nakonec v roce 1952 zastaveno. V roce 1987 bylo vydávání obnoveno ilegálně a od roku 1989 legálně.
Lidové noviny se od počátku věnovaly zahraniční politice a kultuře. Jako první u nás uveřejňovaly politickou karikaturu. Do okruhu jejich přispěvatelů a redaktorů patřili Karel Čapek, Josef Čapek, Eduard Bass, Karel Poláček, Edvard Valenta, Rudolf Těsnohlídek, Jiří Mahen, Jan Drda, Václav Řezáč, ale i prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš.
V roce 1987 tento titul obnovila skupina disidentů, kteří se rozhodli vytvářet nezávislé noviny. S počátky novodobého vydávání těchto novin jsou spojeni lidé jako Jiří Ruml, Jiří Dienstbier a Ladislav Hejdánek. Jejich cílem bylo noviny oficiálně zaregistrovat a vydávat jako měsíčník. Na podzim 1987 vyšla dvě nultá čísla, první číslo vyšlo v lednu 1988. Protože se noviny nedařilo až do listopadu 1989 oficiálně zaregistrovat, museli je tvůrci šířit jako samizdat. Na jaře 1990 začaly Lidové noviny vycházet jako deník. O několik let později byly sloučeny se zanikající Lidovou demokracií (deník Československé strany lidové), od které převzaly modrou barvu titulu.
Deník patřil do roku 2013 do koncernu Rheinisch-Bergische Druckerei- und Verlagsgesellschaft, vydavatele deníku Rheinische Post, který v České republice rovněž vydával deník Mladá fronta DNES. V roce 2013 koupil vydavatelství Andrej Babiš, resp. jeho firma Agrofert.
V červenci 1994 převzaly Lidové noviny křesťanskodemokratický deník Lidová demokracie. To vedlo k výraznému zvýšení počtu předplatitelů. Při té příležitosti se na titulní straně objevila poprvé modrá barva.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lidov%C3%A9_noviny
Lidové noviny
Vydáno:                             Roč. 1 (1893) - roč. 53, č. (1945), roč. 56, č. 110 (1948) - roč. 60, č. 33 (1952)
Popis jednotky:               Podnázev od roč. 2, č. 75 (1894): Orgán strany lidové na Moravě. - Od roč. 16, č. 73 (1908) bez podnázvu. - Podnázev od roč. 47, č. 169 (1939): List Národního souručenství. - Od roč. 50, č. 134 (1942) bez podnázvu. - Podnázev od roč. 56, č. 109 (1948): List Syndikátu českých spisovatelů. - Podnázev od roč. 57, č. 57 (1949): List Svazu československých spisovatelů
Vydavatel od roč. 47, č. 109(1948): Syndikát českých spisovatelů. - Vydavatel od roč. 57, č. 57 (1949): Svaz československých spisovatelů V r. 1918-1919 vycházely souběžně Malé Lidové noviny (sváz. se zákl. čas.). - V r. 1939-1944 a 1948-1949 period. příl.: Lidové noviny dětem (sváz. se zákl. čas.) - V r. 1950-1952 period. příl.: Kulturní neděle (sváz. se zákl. čas.) ISSN 1802-6265 je platné pro roky 1893 až 1945 a ISSN 0862-5921 pro roky 1948 až 1952 Dostupné též v digitální podobě v aplikaci Kramerius
Četnost vydávání:           Deník
ISSN:     1802-6265 0862-5921
Lidová demokracie : orgán Československé strany lidové
Nakl. údaje   Praha : Nakladatelství Lidová demokracie, 1945-1994
Poslední nakl.   1994-1994 :Praha : Fidelis Schlée Pragoprint
cnb000356398
ISSN   0323-1143 * 0323-1189 (chyb.)
Vydáváno   Roč. 1, č. 1 (1945)-Roč. 50, č. 170 (23. 7. 1994)
periodicita   Denně
Příloha   LD na neděli
LD před nedělí
Poznámka   Změny podnázvu: Deník Československé strany lidové (od 3.1.1990), Křesťanský deník (1991), bez podnázvu (od 4.11.1991)
Pozdější vydavatelé: Výkonný výbor Československé strany lidové v Nakladatelství Lidová demokracie (od 30.10.1945), Akční výbor Československé strany lidové (od 29.2.1948), Československá strana lidová (od 15.1.1951),vydavatelství Lidová demokracie - Vyšehrad (od 18.1.1991), nakladatelství Lidová demokracie (od 14.5.1991), Fidelis Schleé, Pragoprint (od 8.1.1994) Každý pátek barevná televizní příl. (16 s..) Rozsah a rozměry pro registraci: 52x6+8+2, 204x6+2 s., 300/430
Resumé   Konzervativní, křesťansky orientovaný deník
Poznámka          Vydav. od roč. 8, č. 13 (1952): Československá strana lidová. - Vydav. od roč. 48, č. 11 (1992): ČSL-Lidová demokracie. - Vydav. od roč. 48, č. 192 (1992): Lidová demokracie. - Vydav. od roč. 48, č. 269 (1992): Pragoprint
Podnáz. od roč. 25, č. 29 (1969): Orgán Československé strany lidové - nositel Řádu práce. - Podnáz. od roč. 45, č. 307 (1989): Deník Československé strany lidové - nositel Řádu práce. - Podnáz. od roč. 46, č. 2 (1990): Deník Československé strany lidové Od roč. 50, č. 154 (1994) výška 41 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.03.2015 21:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu