Lidé na Měsíci
Text dotazu
Kolik ještě žije lidí, kteří byli na Měsíci?
Odpověď
Na Měsíci stanulo celkem 12 lidí. Jejich kompletní seznam vypadá takto:
1. Neil A. Armstrong (zemřel 2012)
2. Buzz Aldrin (žije)
3. Charles „Pete“ Conrad, Jr. (zemřel 1999)
4. Alan L. Bean (žije)
5. Alan B. Shepard, Jr. (zemřel 1998)
6. Edgar D. Mitchell (žije)
7. David R. Scott (žije)
8. James B. Irwin (zemřel 1991)
9. John W. Young (žije)
10. Charles M.  Duke, Jr. (žije)
11. Eugene A. Cernan (žije)
12. Harrison H. Schmitt (žije)
Z této slavné dvanáctky tedy dosud žije 8 mužů.
Stránky NASA uvádějí jména bývalých astronautů NASA s odkazy na jejich životopisy. Všech dvanáct jmen si zde můžete (mezi jinými) vyhledat. Zmínka "Deceased" značí, ze astronaut již není mezi živými.
http://www.jsc.nasa.gov/Bios/astrobio_former.html
Přehlednou tabulku informací o všech dvanácti mužích (s uvedením jejich nynějšího věku a dalších informací) najdete v tomto heslu:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Apollo_astronauts
Heslo bylo aktualizováno 27. 1. 2014.
Obecně se o lidech, kteří stanuli na Měsíci, můžete dočíst také zde (součástí odpovědi jsou zajímavé odkazy):
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/lide-na-mesici
Další osudy dvanácti mužů zachycuje přehledně a jmenovitě článek "Crashing to Earth", jehož citaci naleznete níže.  Článek je přístupný přes databázi EBSCO, do níž můžete vstoupit prostřednictvím čtenářského účtu mnoha českých knihoven.
Zdroje
http://www.jsc.nasa.gov/Bios/astrobio_former.html
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Apollo_astronauts
• WEINGARTEN a MORGANTHAU. Crashing to Earth. Newsweek. 1998, roč. 132, č. 5, s. 46-49
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Ústav fyziky atmosféry AV ČR - Knihovna
Datum zadání dotazu
11.02.2014 15:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu