lidé na Měsíci
Text dotazu
Zajímalo by mě kolik lidí dopusud stanulo na povrchu Měsíce a z kolika byli výprav. Připadně kolik bylo k Měsíci výprav vysláno a kolik jich bylo úspěšných.
Odpověď
Dobrý den, na povrch Měsíce vstoupilo prozatím dvanáct astronautů. Povrch zkoumali po dvojicích, celkem tedy přistálo na Měsíci šest pilotovaných výprav. Všichni patřili k vesmírnému programu Apollo. Úplně prvním astronautem, jehož noha vstoupila na povrch Měsíce, byl Neil Armstrong. Stalo se tak 21. července 1969 ve 3 hodiny 56 minut 21 sekund SEČ. Armstronga posléze následoval i jeho kolega Buzz Aldrin. Při další výpravě nazvané Apollo 12 (24. 11. 1969 - přistání na Měsíci) provedli dvě vycházky astronauti Charles Conrad a Alan Bean. Dvakrát se prošli po Měsíci i astronauti Apolla 14 (5. února 1971).
Účastníci dalších třech výprav (Apollo 15 (30. 7. 1971), Apollo 16 (21. 4.1972), Apollo 17 (11. 12. 1972)) užívali k pohybu po povrchu Měsíce měsíční vozidlo Rover. Každá ze zmíněných misí provedla tři vycházky v terénu. Účelem vycházek byl sběr měsíčních hornin a průzkum terénu.
Celkem bylo v rámci programu Apollo vysláno na oběžnou dráhu Země (Apollo 7 a 9) a k Měsíci 11 lodí.
Dvanáctá, první kosmická loď Apollo 1, k Měsíci neodstartovala. Během tréninku před startem uhořeli při požáru kabiny všichni tři astronauti.
Další čtyři mise byly průzkumné (Apollo 7, Apollo 8, Apollo 9 a Apollo 10). Z výprav, při kterých již astronauti měli vstoupit na povrch Měsíce, skončila neúspěchem mise Apollo 13. Během cesty k Měsíci došlo na lodi k výbuchu nádrže se stlačeným kyslíkem. Loď se musela vrátit na Zem. Na Měsíci tedy Apollo 13 nepřistálo.
Od roku 1972 byl povrch Měsíce zkoumán několika sondami, lidská noha ovšem od té doby na povrch Měsíce nevstoupila.
Podrobnosti a další informace nejen o výzkumu Měsíce můžete nalézt v knize:
* GABZDYL, Pavel. Měsíc.  1. české vyd. Praha : Aventinum, 2006.
a na internetové stránce: http://mesic.astronomie.cz/
Další zajímavé články k tématu:
* http://www.rozhlas.cz/planetarium/astronomie/_zprava/281671
* http://www.treking.cz/archiv/apollo.htm
* http://technet.idnes.cz/velmoci-souperi-o-navrat-lidi-na-mesic-dx3-/tec_vesmir.asp?c=A071004_135909_tec_vesmir_vse
* http://aktualne.centrum.cz/veda/clanek.phtml?id=509881
Použité zdroje:
* http://mesic.astronomie.cz/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.01.2009 17:24
Marek Fried píše:
Čtvrtek 10.03.2016 21:55
Dobrý den,
zajímalo by mě jak jste mohli vypustit z úst takový hoax, jako že Apollo 7 a 9 Letěli k Měsíci.
Apollo 7 mělo za úkol simulovaně nacvičit přistání Lunárního modulu (LM) a všechny další potřebné lunární testy pouze na NÍZKÉ OBĚŽNÉ DRÁZE ZEMĚ.
Apollo 9 bylo taktéž "jen" na oběžné dráze Země, ovšem kompletní sestava (CM/SM,LM,) byla vynesená jednou raketou Saturn a posádka si vše vyzkoušela doopravdy nikoli simulovaně.
Suma sumárum, pilotovaných výprav k Měsíci bylo 9, 6 s přistáním.
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 15.03.2016 12:20
Špatnou formulaci ve výše uvedené odpovědi jsme upravili. Děkujeme.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu