libraries in the Czech republic after 1989
Text dotazu
Hallo, i'll give a speech next week in munich. My subject is the transformation in the czech republik after 1989 and the consequences for libraries and librarians. I red a book: libraries and librarianship in the czech republic from 2005. I have the feeling that the library act of 2001 reconstructed the system of before 89 with regional libraries. Is it like this? I still have some other Questions: How was the work for a librarian in the communistic area? Do you have perhaps an anecdote? And what were the changes? Can you please help me. I'm really looking forward to an answer.
***
Hallo once again, I have asked some questions yet. Unfortunately, I forgot some: Did the spring of prague with Dubzek and Svoboda as leaders have any consequences for the libraries and librarians in the Czech Republik? If yes, which? Or was the time to short? Another question: What did libraries do after the Second World War with books of Sudetengermans? So: Sudetengermans had to go. What about the books? I'm looking forward to an answer and wish you an interesting working day.
Odpověď
Here are some answers to your question. However, the problematic is difficult and it is not possible to be exhausting in so short time.
* I have the feeling that the library act of 2001 reconstructed the system of before 89 with regional libraries. Is it like this?
The Library Act of 2001 does not reconstructed the libraries network of before 1989. The Library Act of 2001 is first of all focused on public library and information services. The next issue of this Library Act is a libraries system created by all libraries, which offer public library and information services and are enlisted in the register of libraries kept by the Ministry of Culture of the Czech Republic. This libraries system is rather built in a horizontal level. It is possible that there are created some networks, but these are based on library´s needs for cooperation and are open and informal. You can find more information on LIS Portal of the National Library - http://knihovnam.nkp.cz/english/sekce.php3?page=01_Legislation.htm.
* How was the work for a librarian in the communistic area? Do you have perhaps an anecdote? And what were the changes?
Typical for the communist regime was the prohibition of the books of some authors inconvenient for the regime. Interesting is that the authors and books were prohibited not always from ideological reasons. The situation in area was harder than in Hungary or Poland. So the librarians often against their will had to keep a watch on prohibited books. Something about this situation you will find in the archive of our service on the web:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/ceska-exilova-a-zakazana-literatura-czech-exile-literature-1/
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/ceska-exilova-a-zakazana-litaraura-czech-exile-literature-2/ - especially in the second answer.
* Did the spring of Prague with Dubcek and Svoboda as leaders have any consequences for the libraries and librarians in the Czech Republik? If yes, which? Or was the time to short?
The releasing of the regime is question of all the sixties. The most important changes were in the general atmosphere and mood. For example there was a censorship in Czechoslovakia and a great role in application of the censorship rules depended on the courage of individual people. So in sixties many things were possible which were impossible in fifties without great changes of the laws. For example in 1969 was published the novel "The Plot" by Egon Hostovsky. Hostovsky was a prominent writer of Czech emigration of 1948. Our colleagues also mention that after the end of Prague Spring there were personal changes in many libraries (not only in a management), above mentioned list of prohibited books was created, some books were removed from collections etc.
* What did libraries do after the Second World War with books of Sudetengermans? So: Sudetengermans had to go. What about the books?
The Sudetenland formed a band along the boundary of the former Czechoslovakia - so the territory has not a natural geographic centre. One of the most important cities of Sudetenland was Liberec (Reichenberg) in the North Bohemia (web of the library: http://www.kvkli.cz/cz/index.php). There was the Bücherei der Deutschen with great collection of scientific literature (mostly in German). After the 1945 this library was taken over to Czech administration. There were about 185 000 volumes in this times and here was gathered confiscated books from German public and private libraries from the North Bohemia.
The year 1954 was tragic for the library. In the vast fire burnt most of the 250 000 volumes of the library. Typical for the communist regime of the time was that it was forbidden to speak or write about this event.
However, today the library of Liberec has the most important collection of sudetica in the Czech Republic.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.05.2009 08:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu