Lhaní u dětí
Text dotazu
Dobrý den, slyšel jsem, že chytřejší děti lžou více než ostatní méně chytré děti. Je to pravda? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
tvrzení,  že  chytřejší dítě lže víc, než méně chytré, jsme přímo nenašli.
Zajímavé motto z knihy Když dítě lže "Odvážné děti by neměly lhát, ale zdravé děti by to měly umět" dokazuje, že lhaní je vlastně normální a s trochou nadsázky i zdravé. " Možná to zní paradoxně, ale tím, že vaše batole nebo váš předškolák zkusí lhát, vlastně dokazuje, že jeho sociální vývoj probíhá správným směrem. Dítě muselo udělat pokrok v myšlení i v chápání sociálních vztahů...Dovednost lhaní se vytváří u dítěte mezi třetím a pátým rokem věku. Teprve když děti pochopí, že ne všichni vědí všechno a že lidé nejednají podle toho, jaký svět ve skutečnosti je, ale podle toho, jaké informace o něm oni sami mají, tak teprve potom jsou v situaci, že dokážou pochopit lež a samy začít lhát." Nejčastější  důvody k lhaní je nerozeznání skutečnosti a fantazie. Dítě z velkého množství informací vybere jen ty, které se mu líbí, neřekne třeba to podstatné, protože to buď zapomene nebo mu v danou chvíli nepřipadá podstatné a vznikne ze sdělení lež a dokonce to vypadá, že dítě lže záměrně.
Zdroj:. BENÍŠKOVÁ, Tereza. Když dítě lže. Praha: Grada  Publishing, 2010. ISBN 978-80-247-2309-9. S. 27-8 -9.
Další informace čerpány z poraden na internetu:
Pro předškolní věk je charakteristické, že děti jsou nesmírně pravdomluvné. Říkají a dělají přesně to, co jim přijde na mysl. Pohled dětí na lhaní a jeho důsledky se odvíjejí na stupni jejich mravního vývoje. Již čtyřleté děti jasně chápou rozdíl mezi pravdou a lží a také vědí, že lhát se nemá.
Pro malé děti  jsou typická zbožná přání  a bývají vyvolávána dětskou touhou po tom, aby různé věci byly lepší, než se ve skutečnosti jeví.
Na základě chybné informace pronese dítě nepravdivý výrok, ale je při tom přesvědčeno, že říká pravdu.
Abychom mohli pochopit příčinu dětských lží,  je důležité si uvědomit skutečnost, že se jedná o složitý jev, jehož povaha nemusí být vždy psychologická. Jestliže nám dítě lže, měli bychom hledat skrytou existenci dalších obtíží a poruch.
Např. renomovaný dětský psycholog Zdeněk Matějček se ve svých knihách zabývá mimo jiné i dětským lhaním, příčinách lhaní apod. Napsal veliké množství knih, z nichž vybíráme např.:
Matejcek, Zdenek, 1922-2004
Praxe detskeho psychologickeho poradenstvi / Zdenek Matejcek ; [predmluvu napsala, knihu aktualizovala a heslar rejstriku zpracovala Jarmila Klegrova]. -- Vyd. 2., aktualiz. a upr., V Portalu 1.. -- Praha : Portal, 2011. -- 342 s. : il. ; 24 cm
ISBN 978-80-262-0000-0 (vaz.)
Matejcek, Zdenek, 1922-2004
Co deti nejvic potrebuji / Zdenek Matejcek. -- Vyd. 5.. -- Praha : Portal, 2008. -- 108 s. ; 23 cm. -- (Radci pro rodice a vychovatele)
ISBN 978-80-7367-504-2 (broz.)
Matejcek, Zdenek, 1922-2004
Co, kdy a jak ve vychove deti / Zdenek Matejcek. -- Vyd. 4.. -- Praha : Portal, 2007. -- 143 s. : il. ; 23 cm. -- (Radci pro rodice a vychovatele)
ISBN 978-80-7367-325-3 (broz.)
Matejcek, Zdenek, 1922-2004
Po dobrem, nebo po zlem? / Zdenek Matejcek. -- 6. vyd.. -- Praha : Portal, 2007. -- 109 s. ; 20 cm. -- (Radci pro rodice a vychovatele)
ISBN 978-80-7367-270-6 (broz.) : Kc 109,00
Matejcek, Zdenek, 1922-2004
Prvnich 6 let ve vyvoji a vychove ditete : normy vyvoje a vyvojove milniky z pohledu psychologa : zakladni dusevni potreby ditete : dite a lidsky svet / Zdenek Matejcek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Grada, 2005. -- 182 s. : portrety ; 21 cm. -- (Pro rodice)
ISBN 80-247-0870-1 (broz.)
Matejcek, Zdenek, 1922-2004
Skola rodicu / Zdenek Matejcek. -- Praha : Maxdorf, c2000. -- 285 s. : il. ; 20 cm
ISBN 80-85912-29-5 (broz.)
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2012 09:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu