Lev Nikolajevič Tolstoj - Luzern
Text dotazu
Tolstoj pobýval ve Švýcarsku od r. 1857 a v témže roce mu prý vyšla také novela či publistická povídka "Luzern". Prosím o informaci, kde mám najít pro čtenáře tuto povídku buď v češtině, slovenštině, ruštině nebo také francouzštině.
Děkuji, Jana Dorňáková, Městská knihovna Valašské Klobouky
Odpověď
Dobrý den,
povídka vyšla i česky v roce 1955 v Kozáci a jiné povídky, viz níže
ZE ZÁPISKŮ KNÍŽETE D. NĚCHLJUDOVA LUZERN
8. července
VČERA VEČER JSEM PŘIJEL DO LUZERNU A UBYTOVAL SE
v nejlepším zdejším hotelu, v hotelu Schweizerhof. „Luzern, starobylé kantonální město, ležící na břehu jezera čtyř kantonů, je,“ jak praví Murray, „jedno z nejromantičtějších míst ve Švýcarsku; křižují se v něm tři hlavní silnice a jen hodinu jízdy parníkem odtud se vypíná hora Rigi, s které se otvírá jeden z nejvelkolepějších rozhledů na světě.“...
S.176 - 200
TOLSTOJ, Lev Nikolajevič. Kozáci a jiné povídky. Praha: SNKLHU, 1955.
Abstrakt: Ve třetím svazku spisů jsou zahrnuty povídky "Kozáci", "Ze zápisků knížete D. Něchljudova - Lucern, "Albert", "Trojí smrt", "Polikuška", "Cholstoměr", nedokončené povídky "Idyla" s podtitulem "Nezahrávej si s ohněm, spálíš se" a "Tichon a Malanja", rozsáhlá novela "Rodinné štěstí" a první kapitoly nedokončeného románu "Děkabristé". V dílech, vzniklých v letech 1856-1862, kdy se v Rusku připravovaly a uskutečňovaly buržoasní reformy, obrážejí se problémy a otázky, které tehdy zaměstnávaly autora a jež se staly charakteristickými pro celou jeho další tvorbu: hledání smyslu života, snaha o sebezdokonalování, touha zlepšit společnost a člověka, přispět utlačeným nevolníkům, najít štěstí ve velké, sebeobětavé lásce.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:8770a4d0-989d-11e2-8f81-5ef3fc9ae867
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.12.2016 15:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu