lesní roh
Text dotazu
Dobrý den mohli byste mi popsat historii lesního rohu?
Odpověď
Dobry den, "lesni roh nebo-li francouzsky roh je kovovy nastroj s cylindrickokonickym vrtanim, opatreny natrubkem a ventily. Puvodni nastroj byl zhotoven ze zavitove lastury, ze zvireciho rohu nebo klu a vyskytoval se jiz v dobe prehistoricke. Pozdeji se roh vyrabel z ruznych materialu, napriklad z kury, ze dreva, palene hliny, ze skla ci rozlicnych kovu. Rimane prevzali bronzovy roh od Keltu. Lesni roh se v prvni rade pouzival jako nastroj signalni a valecnicky, brzy, predevsim v obdobi stredoveku, se vsak zacal pouzivat take pri lovu. Zprvu mel tvar kravskeho rohu, prestoze byl zhotoven z kovu, a nosil se na zadech nebo na remeni po boku. Lesni roh casto slouzil vyssi slechte jako drahocenny predmet ze slonoviny a v teto funkci mival tvar olifantu ... Kulaty tvar ziskal lesni roh pravdepodobne kolem poloviny 16. stoleti. Bylo mozne na nej hrat pouze prirozene tony, ovsem pridanim ventilu (od roku 1814 nejprve dvou, po roce 1830 tri) bylo mozne zahrat vsechny chromaticke mezitony. Popularita lesniho rohu v teto podobe vzrostla az v 19. stoleti....Pevne misto v symfonickem orchestru ziskalo kvarteto lesnich rohu az v romantismu - dva ze ctyr rohu (prvni a treti) jsou ladeny vysoko, dva dalsi (druhy a ctvrty) nizko. V symfonickem orchestru je toto ladeni zachovano doposud.... Olifant  - nazory na puvod tohoto nastroje se ruzni... "i na dobu, kdy se dostal do Evropy a odkud. (Casovy rozptyl je od 8. do 11. stoleti).... "Olifant se objevuje v proslule Pisni o Rolandovi, kde je popsano, ze kdyz Roland do nastroje zadul, byl jeho zvuk slyset az do vzdalenosti asi 30 mil...".
zdroj:OLING, Bert, WALLISCH, Heinz. Encyklopedie hudebnich nastroju. Praha:
Rebo, 2004. Signatura NK CR 54 F 73703.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.03.2009 16:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu