lemra a ludra
Text dotazu
Jaká je geneze vzniku výrazů "lemra" a "ludra". Nepodařilo se mi na internetu najít žádný funkční on-line Výkladový slovník českého jazyka. Je tam pouze "Výkladový slovník spisovné češtiny" a "Výkladový slovník cizích slov".
Odpověď
Dobrý den,
z Vámi uvedených slov je v nám dostupných pramenech vysvětlen původ slova ludra. Jedná se o nadávku, hanlivé označení pro ženu (mrcha, děvka). Slovo bylo odvozeno z německého Luder = neřád, původně mršina.
(HUGO, Jan, ed. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost: historie a původ slov. 2., rozš. vyd. Praha: Maxdorf, C2006. 460 s. ISBN 80-7345-098-4. ) Stručný etymologický slovník jazyka českého uvádí slovo ludrák = darebák (odvozeného taktéž z něm. Luder).
(HOLUB, Josef, ed., LUTTERER, Ivan, ed. a LYER, Stanislav, ed. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 2., rozš. vyd. Praha: SPN, 1978. )
Slovo lemra je ve Slovníku nespisovné češtiny taktéž uvedeno, chybí zde ovšem vysvětlení původu slova.
"Lemra - neschopný, nešikovný nebo líný člověk (mn.č. lemry nebo lemra), méně obv. též lemrák."
(HUGO, Jan, ed. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost: historie a původ slov. 2., rozš. vyd. Praha: Maxdorf, C2006. s. 197)
Se svým dotazem na etymologii slova se můžete zkusit obrátit na Jazykovou poradu ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.04.2013 15:23
Bohumil píše:
Úterý 19.02.2019 20:46
A co si takhle dát trochu práce a najít v německém slovníku "lahmer"
PSK - admin píše:
Středa 20.02.2019 08:50
Dobrý den,
ano, německé slovo lahmer se používá ve významu nekňuba. Nejsme ovšem jazykovědci, opravdu si netroufáme bez dostatečných podkladů říci, že slovo lemra bylo odvozeno právě z tohoto německého slova. Budeme rádi, pokud máte k dispozici tyto podklady, když je zde uvede. Děkujeme.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu