lékařská informace
Text dotazu
Dobrý den chtěla bych se zeptat na definici vědecká
lékařská informace a kde bych nasla odkaz?Děkuji za odpoved
Odpověď
Dobrý den,
Váš dotaz spadá spíše do oblasti lékařských knihoven. Doporučujeme proto obrátit se i na Národní lékařskou knihovnu http://www.nlk.cz/ .
Definici jsme přímo v žádném, nám dostupném zdroji (slovníky, databaze apod.) nenašli, čerpáme proto pouze z odkazů na internetu.
Nejvýstižněji lze shrnout asi takto:
http://translate.google.cz/translate?hl=cs&langpair=en%7Ccs&u=http://medconditions.net/medical-information-science.html
Lékařská informatika: oblast informační vědy zabývající se analýzou a šířením zdravotnických údajů prostřednictvím aplikace počítačů a různých aspektů zdravotní péče a lékařství.
Odkazů na internetu je k termínu vědecká lékařská informace několik, stačí zadat do vyhledávače příslušná klíčová slova (informace lékařské, vědecké).
Vědecké lékařské informace vznikají v procesu poskytování lékařské péče, vědecké práce a dalšího vzdělávání. Získávání, zpracování, ukládání a zpřístupňování těchto informací v ČR zajišťují zdravotnické knihovny. Rozvoj vlivem ICT v oblasti knihovnicko-informačních systémů usnadňuje rychlý přístup k publikovaným, případně nepublikovaným informacím a umožňuje tak uživatelům získat informace o diagnostice, terapii a nejnovějších léčebných postupech podporujících efektivní klinickou praxi na úrovni aktuálního stavu poznatků lékařské vědy.
http://www.medinfo.cz/oblasti/vedecke-lekarske-informace/doc/MEDSOFT-2003.ppt#299,3, AKS v lékařských knihovnách ČR
Zdravotnická nebo lékařská informatika je vědecká oblast, které se zabývá medicínskými informacemi, daty a znalostmi - ukládání, vyhledávání a optimální využití pro řešení problémů a rozhodování. Dotýká se všech oblastí základní a aplikované medicínské vědy a je úzce vázána na moderní informační technologie, zejména v oblasti výpočetní a komunikační (lékařská informatika).
[Stanford Medical Informatics]. [Stanford medicínské informatiky].  Lékařská informatika je věda o používání systémů a analytických nástrojů. Rozvíjí postupy při řízení procesů, rozhodování a vědecké analýze medicínských znalostí.
[Shortliffe EH. [Shortliffe EH. The science of biomedical computing. Věda biomedicínských výpočetní techniky. Med Inform 1984;9:185-93 .] Med Informujte 1984; 9:185-93].
Lékařská informatika sleduje teoretické a praktické aspekty zpracování informací a komunikace, založené na znalostech a zkušenostech získaných z procesů v lékařství a zdravotní péče.
[Van Bemmel JH. [Van Bemmel JH. The structure of medical informatics.Struktura medicínské informatiky. Med Inform 1984;9:175-80.] Med Informujte 1984; 9:175-80].
http://translate.google.cz/translate?hl=cs&langpair=en%7Ccs&u=http://www.openclinical.org/healthinformatics.html
Bohužel přímou jednoduchou definici jsme pro Vás nenašli.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.07.2011 15:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu