legionáři z první světové války
Text dotazu
Jmenný seznam legionářů z první světové války ze Středočeského kraje.
Odpověď
Dobrý den,
jmenný seznam legionářů Středočeského kraje v ucelené podobě dosud nevyšel. Tiskem byly vydány informace o legionářích jednotlivých okresů Středočeského kraje - viz níže:
* Krůta, Václav a kol. Českoslovenští legionáři. Okres Kladno. Kladno: Okresní úřad, 2002. 189 s. ISBN 80-239-0590-2.
* Miškovská, Zuzana a Jouza, Ladislav. Českoslovenští legionáři okresu Kolín: rodáci a občané. Kolín: Okresní úřad Kolín, 2002. 60 s. ISBN 80-239-0593-7.
* Velfl, Josef, Barešová, Jana a Šárová, Jarmila. Legionáři z Příbramska. 1. vyd. Příbram: Státní okresní archiv, 2002. 203 s. Podbrdsko. Miscelanea; č. 1. ISBN 80-902821-2-1.
* Krůta, Václav. Českoslovenští legionáři. Okres Rakovník. Rakovník: Okresní muzeum Rakovník, 2001. 175 s. ISBN 80-85081-18-0.
* PROCHÁZKOVÁ, Eva, ed. Českoslovenští legionáři z okresu Benešov. Benešov: Státní archiv Benešov, [2001]. 364 s. ISBN 80-86452-11-5.
* Topinka, Jiří a Hampl, Martin. Legionáři Berounska 1914-1920: první odboj, vzpomínky, seznamy. Beroun: Státní okresní archiv Beroun, 2001. 86 s. ISBN 80-238-6743-1.
* Českoslovenští legionáři - rodáci a občané okresu Kutná Hora: 1914-1920. Kutná Hora: Státní okresní archiv Kutná Hora, 2001. [25] l. ISBN 80-238-9388-2.
* Lopaur, M. Legionáři okresu Kutná Hora: (1914-1920). Kutná Hora: Okresní úřad Kutná Hora, 2001. 52 s. ISBN 80-238-9371-8.
* Českoslovenští legionáři - rodáci a občané okresu Mělník: 1914-1920. Mělník: Státní okresní archiv Mělník, 2001. [31] l. ISBN 80-238-9008-5.
* HEŘMANSKÝ, Josef. Paměti legionáře Josefa Heřmanského z Dobrovice: doplněné o soupis legionářů okresu Mladá Boleslav. Mladá Boleslav: Okresní muzeum, 1998. 162 s. ISBN 80-238-3604-8.
* RUML, Vladimír, ed. a KRZÁK, Rudolf, ed. Českoslovenští legionáři I. odboje v okrese Nymburk 1914-1920. V Nymburce: Jednota čs. obce legionářské při Českém svazu bojovníků za svobodu v Nymburce, 1998. 69 s. ISBN 80-238-3359-6.
* RUML, Vladimír, ed. Českoslovenští legionáři z okresu Nymburk - 1. odboj 1914-1920: druhá, doplňující část sborníku. V Nymburce: Jednota čs. obce legionářské, [1999?]. 48 s. ISBN 80-238-5452-6.
* HRADILOVÁ, Marta a BERG, Jiří. Českoslovenští legionáři okresu Praha - západ: 1914-1921. Vyd. 1. Praha: Okresní úřad Praha - západ, 2001. 294 s. ISBN 80-238-8144-2.
* Boček, Jan. Legionáři ve Strančicích, Předboři, Kašovicích, Všechromech a Oticích. Vyd. 1. Praha [i.e. Strančice]: Obec Strančice, 2013. 103 s. ISBN 978-80-260-5061-2.
Dostupnost zmíněných dokumentů v knihovnách ČR můžete ověřit prostřednictvím Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc
Na stránkách Vojenského ústředního archivu je  k dispozici Databáze legionářů: http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx. V tomto případě je ovšem třeba zadat jméno hledané osoby.
Více informací o českých legionářích a jejich seznamech Vám mohou poskytnout pracovníci již zmíněného Vojenského ústředního archivu: http://www.vuapraha.cz/ či Československé obce legionářské: http://www.csol.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.05.2014 09:15
Vopatová píše:
Pátek 04.12.2015 13:28
Krásný den,snažím se dozvědět se co nejvíce informací o svém dědečkovi legionáři Karlu Švandovi narozeném 17.11.1895 Pšovka,okr.Mělník.Zajímalo by mně kde všude bojoval, nejen ve Francii zda byl zraněn,a zda bojoval pod vedením Milana Rostislava Štefanika,jména jeho velitelů.Prostě co možná nejvíce informací z jeho vojenské činnosti co mně můžete poskytnout.Snažím se o dědovi psát rodinné paměti.Snad mně můžete vyhovět?Moc děkuji za odpověď na kterou se moc těším.Je super že vycházíte lidem vstříc.Vaše práce je velice záslužná.Přeje krásný den.Vopatová
PSK - admin píše:
Pondělí 07.12.2015 13:55
Dobrý den,
veškeré informace o legionářích z 1. světové války naleznete ve Vojenském ústředním archivu, kde můžete vyhledávat v databázi legionářů , http://www.vuapraha.cz/fallensoldierdatabase, a případně se můžete objednat do badatelny, http://www.vuapraha.cz/node/17.
Čs. obec legionářská vydává publikace o legionářích, pocházejících z jednotlivých okresů, některé z nich má ve fondu Knihovna Vojenského historického ústavu Praha, www.vhu.cz Případně se obraťte přímo na Československou obec legionářskou, http://www.legionar.org/s_leg/index.php?cs=1.
Václav Procházka píše:
Pondělí 28.10.2019 12:44
Dobrý den,snažím se dozvědět se co nejvíce informací o svém prapradědečkovi legionáři a můžete mi je prosím poslat mi je na email.Jméno: Josef (Václav)
Příjmení: HUJA
Datum narození: 19.7.1892
Obec narození: Ředhošť
Okres narození: Roudnice nad Labem
Domovská obec: Ředhošť
Domovský okres: Roudnice nad Labem
Vzdělání: ob.
Zaměstnání: barvíř
Rakousko-uherský útvar v době zajetí: 34.pr.pol.mys.
Hodnost v době zajetí: desátník
Místo podání přihlášky do legií: Borispol
Datum zařazení do legií: 7.8.1917
Jednotka v době zařazení: 5.stř.pl. (LR)
Hodnost v době zařazení: vojín
Konec v legiích: 5.3.1918 (D)
Poslední útvar v legiích: 5.stř.pl.
Poslední hodnost v legiích: vojín
PSK - admin píše:
Čtvrtek 31.10.2019 16:21
Dobrý den,
nejvíce volně dostupných informací o jednotlivých legionářích nabízí databáze legionářů, která je volně přístupná na stránkách Vojenského historického archivu (http://www.vuapraha.cz/fallensoldierdatabase). Dle formy zápisu, kterou uvádíte, ovšem předpokládáme, že Vámi uvedené informace pocházejí právě z dané databáze.
Podrobnější informace o československých legiích v Rusku můžete získat z odborných a vzpomínkových knih. Váš pradědeček byl dle zápisu po celou dobu členem 5. střeleckého pluku. Z tohoto důvodu Vám doporučujeme k přečtení zvláště knihu:
* VANĚK, Otakar, ed. a KŘÍŽ, Karel, ed. 5. československý střelecký pluk "Pražský" T.G. Masaryka v boji za svobodu vlasti 1917-1920. [V Praze: nákl.vl.], 1934. 444 s.
Z další literatury následně:
* FIC, Victor M. Československé legie v Rusku a boj za vznik Československa 1914-1918. I. díl, Vznik československých legií v Rusku 1914-1918, ruská otázka a boj za svobodný stát. 1. vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1405-5.
* FIC, Victor M. Československé legie v Rusku a boj za vznik Československa 1914-1918. II. díl, Bolševici a československé legie, počátek jejich ozbrojeného konfliktu, březen - květen 1918. 1. vyd. Brno : Stilus, 2007. ISBN 978-80-87122-00-6.
* FIC, Victor M. Československé legie v Rusku a boj za vznik Československa 1914-1918. III. díl, Selhání americké politiky v Rusku a na Sibiři, Wilsonovo rozhodnutí neintervenovat : březen - říjen 1918. 1. vyd. Brno : Stilus, 2008. ISBN 978-80-87122-03-7.
* Československé legie v Rusku : sborník příspěvků z kolokvia 9.5.2001 v Praze. 1. vyd. Praha : Národní knihovna ČR - Slovanská knihovna, 2003. ISBN 80-7050-412-9.
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc, portálu Knihovy.cz: https://www.knihovny.cz/ , článkové databáze ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl a digitální knihovny Ministerstva obrany ČR: https://kramerius.army.cz/ .
Některé časopisy a dokumenty archivní povahy jsou k legionářské problematice již dostupné v naskenované podobě v rámci Digitální studovny Ministerstva obrany ČR: https://kramerius.army.cz/search/
Doporučenou literaturu a zajímavé odkazy nalézt také v odpovědích na podobné dotazy v archivu služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/archiv ).
. http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/
. http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/
. http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/
S případnými otázkami na podrobnější informace k vojenským záležitostem daného pluku se můžete obrátit též na kolegy z Vojenského historického ústavu: http://www.vhu.cz/knihovna/,; popřípadě požádat o pomoc přímo Vojenský ústřední archiv: http://www.vuapraha.cz/Pages/AdresyAKontakty.aspx či Československou obec legionářskou: http://www.csol.cz/ ..
Alexander Lehečka píše:
Úterý 09.01.2024 18:51
Dobrý den snažím se dovědět co nejvíc o mém dědečkovi legionáři . Jediné co vím je že se jmenoval František Lehečka , žijící v Blatné okres Strakonice . Byl na východní frontě .
PSK - admin píše:
Středa 10.01.2024 09:57
Dobrý den,
v legionářské databázi jsme nalezli záznamy tří legionářů s tímto jménem, jeden z nich byl zapojen do legií v Rusku. Záznamy můžete vyhledat zde zadáním jména a příjmení: http://legie100.com/krev-legionare/. Databáze čerpá informace ze záznamů Vojenského historického archivu, pro více informací Vám doporučujeme zkusit se obrátit na archiv: https://www.vuapraha.cz/vojensky-historicky-archiv/. Případně můžete zkusit kontaktovat také Československou obec legionářskou (https://www.csol.cz/kontakty/), zda by Vám poskytli další informace nebo tipy, kde hledat. NK ČR také shrnula několik doporučení, jaké zdroje a postupy je možné využít k hledání předků: https://www.nkp.cz/[…]/informacni-zdroje-genealogie.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu