legionar v Italii
Text dotazu
Dobry den,
muj pradeda slouzil od cervence roku 1914 u 3.pol.pesiho pluku. Zajimalo by me jakou trasou se vojaci dostali az na frontu a kde presne tento pluk operoval. V roce 1917 byl zajat a v dubnu 1918 vstoupil do legii v Italii (depositni rota, stabni rota 7.c.s.divize), rada bych vedela, kterych boju se pravdepodobne ucastnil. Jelikoz z vojenstvi nemam zadne znalosti, budu rada i za dalsi informace,ktere se tykaji jak legionaru v Italii tak i vyse uvedeneho pluku ( napriklad narodnostni slozeni, kde probihal odvod, narok na dovolenou, atd.) Omlouvam se, ze nepisi hacky, ale nemam ceskou klavesnici. Dekuji a preji prijemny den
Odpověď
Dobrý den,
označení "3. pol. pěší pluk" neodpovídá žádnému útvarů rakousko-uherské armády. Mohlo se jednat o c. a k. pěší pluk č. 3 či o c. k. zeměbranecký pěší pluk č. 3 popř. o c.k. domobranecký pěší pluk č. 3. Dá se ale předpokládat, že by to mohl být první zmíněný, poněvadž většina kádru zbylých dvou pluků byla doplňována ze Štýrska. Mužstvo c. a k. pěšího pluku č. 3 bylo nabíráno z doplňovacího okresu Kroměříž. Válečné události však zapříčinily že k plukům se často dle potřeby dostávali branci, kteří pařili pod velitelství jiného dopňovacího okresu. Co se týče služby, pokud se nenajde osobní spis hledaného (viz dále), dá se jen hrubě odhadovat její samotný průběh (záleží na tom kolik bylo jmenovanému bylo let, zda absolvoval vojenskou službu v mírové době, jaké měl vzdělání atd.)
Národnostní složení, dislokaci a další základní informace o c. a k. pěším pluku č. 3 najdete např. na německé wikipedii:
https://de.wikipedia.org/wiki/K.u.k._Infanterieregiment_%E2%80%9EErzherzog_Karl%E2%80%9C_Nr._3
Co se týče bojové (válečné) cesty zmíněného pluku, neexistuje publikace, která by ji komplexně zpracovávala. Z obecnější literatury lze zjistit nadřazené jednotky (brigády, divize) a jejich nasazení na frontě - viz hlavně dílo Österreich-Ungarns Letzter Krieg (obsahuje i velké množství map s dislokací jednotek) - dostupné zde: https://digi.landesbibliothek.at/viewer/toc/AC01039112/0/ (popř. solidní nepublikovaný anglický překlad zde - http://www.comroestudios.com/StanHanna/). Zajímavou pomůckou jsou i tyto stránky -  http://www.austrianphilately.com/dixnut/dn6.htm - kde je možné dohledávat přidělení jednotek k nadřazeným útvarům (zpracováno na podkladě výše zmíněného díla).
Pokud jste tak již neučinila, můžete pátrat ve Vojenském ústředním archivu - Vojenském historickém archivu. Mají zde uchovány vojenské osobné spisy (tzv. kmenové listy) vojáků narozených do r. 1886 - nemám o Vašem příbuzném údaje, takže pokud se Váš pradědeček narodil později, bude jeho složka bohužel nejspíš skartovaná. Archiv provozuje databázi legionářů - http://vuapraha.cz/fallensoldierdatabase a uchovává také personální složky legionářů (ty skartovány nebyly).
Jelikož byl Váš pradědeček zajat, můžete se pokusit najít záznam o jeho zajetí v Seznamech ztrát (rakousko-uherské armády) - návod a odkazy na ně najdete zde - http://www.vhu.cz/kde-patrat-po-svych-predcich-padlych-zemrelych-nezvestnych-ranenych-ci-zajatych-v-prvni-svetove-valce/ .
K italským legiím můžu doporučit základní dílo V Boj: kronika čs. legie v Itálii - najdete o online na naší Digitální studovně - https://kramerius.army.cz/search/handle/uuid:1103e16f-eb5a-4b89-997b-b934803db1e5. Jelikož se 7. divize zúčastnila po odchodu z Itálie obsazování a následné obraně slovenského území, můžete se zkusit podívat i do obecné práce Boj o Slovensko 1918-1919 opět dostupná online - https://kramerius.army.cz/search/handle/uuid:0cdde5a2-77b3-42b2-bd7e-805e2dc36384 .
Pokud byste o problematiku měla opravdu hluboký zájem, můžete využít dostupných archivních fondů uložených ve výše zmíněném Vojenském historickém archivu či ve Vídeňském Kreigsarchivu.
Použité zdroje
https://de.wikipedia.org/[…]/Liste_der_k.u.k._Kampftruppen_im_Juli_1914
https://de.wikipedia.org/wiki/K.k._Landwehr
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
30.09.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu