Ledňáček
Text dotazu
Proč Ledňáček říční nežije okolo Slatiny nad Zdobnicí??
Odpověď
Dobrý den, počet hnízdících párů ledňáčka říčního se v České republice odhaduje na 300
- 700. V oblasti Orlických hor nebylo hnízdění ledňáčka říčního nikdy prokázáno. Zřídkakdy je zde pozorován. Vzácně se objevuje na Zdobnici a Rokytence, pravidelněji na řece Bělé a Orlici. Ve Slatině byl ledňáček pozorován v letech 1986, 1999 a 2004.
Podrobné informace o ledňáčcích nabízí kniha:
*  Ledňáček říční (Alcedo atthis), jeho ochrana a výzkum. 1.vyd. Vlašim : 02/19 ZO ČSOP Alcedo, 2007. ISBN 978-80-254-0493-5.
Výskyt ptáků v oblasti Orlických hor popisuje publikace:
*  Ptáci Orlických hor s atlasem hnízdního rozšíření = [Ptaki Gór Orlickich = Die Vögel des Adlergebirges = The birds of Orlické Mountains]. 1.vyd. Dobré : Občanské sdružení Libri Dobré ve vydavatelství Eva Kučerová - SEN, 2005. ISBN 80-86483-16-9.
Obrátit se můžete také na Východočeskou pobočku České společnosti ornitologické: http://www.birdlife.cz/index.php?ID=152.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2009 15:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu