Léčba makromanických bludů
Text dotazu
Dobrý den,
jakými způsoby se zpravidla (a případně s jakým úspěchem) léčí makromanické bludy, zejména megalomanické, extrapotenční či reformátorské?
Odpověď
Dobrý den,
předem bych chtěl upozornit, že nemám lékařské vzdělání. Všechny informace obsažené v odpovědi a zdroje na ně odkazující doporučuji konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem.
Bludy expanzivní (makromanické), kam jsou bludy megalomanické, extrapotenční či reformátorské řazeny (OREL, 2022), jsou často při léčbě psychózy přehlíženy. Neexistuje žádná na důkazech podložená, teoreticky řízená a psychologická intervence specificky pro škodlivé expanzivní bludy. Částečně to může být proto, že tyto bludy se mohou zdát neškodné ve srovnání s jinými psychotickými zážitky. Obecně se to připisuje nižší motivací pacientů zapojit se do standardní léčby duševního zdraví, což však článek autorů Isham na základě dotazníkového šetření rozporuje a doporučuje zkoumat tento problém samostatně (ISHAM,2023).
Lidé trpící bludy často nevyhledají léčbu sami, protože většina z nich si neuvědomuje, že jejich bludy jsou problematické nebo nesprávné. Je pravděpodobnější, že vyhledávají pomoc kvůli jiným duševním onemocněním, jako je deprese nebo úzkost. Léčba bludů obecně zahrnuje převážně psychoterapii a léčbu léky. Zde je přehled základních léčebných postupů:
Psychoterapie:
Individuální psychoterapie - pomáhá osobě rozpoznat a opravit podkladové myšlení, které se zkreslilo.
Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) - strukturovaný, cílený přístup k odnaučení negativních myšlenkových vzorců a chování.
Terapie zaměřená na rodinu - poskytuje podporu pacientovi i jeho rodině, včetně psychoedukace o bludech.
Farmakoterapie:
Antipsychotika první generace (typická) - blokují dopaminové receptory v mozku, což pomáhá regulovat symptomy.
Antipsychotika druhé generace (atypická) - blokují jak dopaminové, tak serotoninové receptory.
Olanzapin a risperidon jsou často používaná antipsychotika.
Úspěšnost dosahuje 50 % remise a alespoň částečného zlepšení u 90 % pacientů, kde ale autoři nepozorovali rozdíl mezi různými generacemi antipsychotik (MANSCHRECK; KHAN, 2006).
V systematickém přehledu z roku 2020 autorů Muñoz-Negro a Cervilla  však celkově dosáhla antipsychotická léčba pozitivních výsledků u 33,6 % pacientů. Antipsychotika první generace (FGA) jsou považována za účinnější než antipsychotika druhé generace (SGA), v případě FGA 39 % a SGA 28 % (MUÑOZ-NEGRO; CERVILLA, 2016).
Antidepresiva - účinná, zejména u pacientů s bludy somatického typu.
Pro udržovací léčbu a profylaxi jsou doporučována antipsychotika, a to zpravidla v podobě celoživotní léčby. Lidé s vážnými příznaky nebo ti, kteří mohou ohrozit sami sebe nebo druhé, mohou potřebovat hospitalizaci až do stabilizace stavu.
Další aspekty léčby:
Podpora rodiny a okolí - podpora rodiny a přátel je klíčová pro proces uzdravení.
Změna životního stylu - pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava a dostatek odpočinku mohou přispět k celkovému duševnímu zdraví.
Celkově je v literatuře zdůrazněno, že léčba poruchy s bludy vyžaduje kombinaci farmakoterapie, psychoterapie, psychoedukace, léčbou parenterálními léky a péčí o terapeutický vztah, přičemž individuální přístup je nezbytný pro úspěšné zvládnutí této obtížné poruchy.
Použité zdroje
OCISKOVÁ, Marie, Ján PRAŠKO, František HODNÝ, et al. Porucha s bludy a její léčba. Psychiatrie pro praxi. 2021, 22(2). ISSN 1213-0508. Dostupné z: doi:10.36290/psy.2021.024
OREL, Miroslav. Psychopatologie: nauka o nemocech duše. 3., aktualizované a doplněné vydání. Praha: Grada, 2020. Psyché. ISBN 978-80-271-2529-6.
MANSCHRECK, Theo C a KHAN, Nealia L. Recent Advances in the Treatment of Delusional Disorder. Online. The Canadian Journal of Psychiatry. 2006, roč. 51, č. 2, s. 114-119. ISSN 0706-7437. Dostupné z: https://doi.org/10.1177/070674370605100207. [cit. 2023-12-18].
GOODWIN, Terri-ann; LOWRY, Tim J.; MEURK, Carla a NEILLIE, Darren. Treating the untreatable? The biopsychosocial treatment of delusional disorder: a case study. Online. Australasian Psychiatry. 2020, roč. 28, č. 4, s. 433-437. ISSN 1039-8562. Dostupné z: https://doi.org/10.1177/1039856220901463. [cit. 2023-12-18].
ISHAM, Louise; GRIFFITH, Laura; BOYLAN, Anne‐Marie; HICKS, Alice; WILSON, Natalie et al. Understanding, treating, and renaming grandiose delusions: A qualitative study. Online. Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice. 2021, roč. 94, č. 1, s. 119-140. ISSN 1476-0835. Dostupné z: https://doi.org/10.1111/papt.12260. [cit. 2023-12-18].
ISHAM, Louise; LOE, Bao Sheng; HICKS, Alice; WILSON, Natalie; BENTALL, Richard P et al. The Difficulties of Grandiose Delusions: Harms, Challenges, and Implications for Treatment Engagement. Online. Schizophrenia Bulletin. 2023, roč. 49, č. 5, s. 1194-1204. ISSN 0586-7614. Dostupné z: https://doi.org/10.1093/schbul/sbad016. [cit. 2023-12-18].
MUÑOZ-NEGRO, José Eduardo a CERVILLA, Jorge A. A Systematic Review on the Pharmacological Treatment of Delusional Disorder. Online. Journal of Clinical Psychopharmacology. 2016, roč. 36, č. 6, s. 684-690. ISSN 1533-712X. Dostupné z: https://doi.org/10.1097/JCP.0000000000000595. [cit. 2023-12-18].
Další přehledové články týkající se léčby bludů:
SKELTON, Mike; KHOKHAR, Waqqas Ahmad a THACKER, Simon P. Treatments for delusional disorder. Online. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2015, roč. 2015, č. 5. ISSN 14651858. Dostupné z: https://doi.org/10.1002/14651858.CD009785.pub2. [cit. 2023-12-18].
MUÑOZ-NEGRO, José Eduardo; GÓMEZ-SIERRA, Francisco José; PERALTA, Victor; GONZÁLEZ-RODRÍGUEZ, Alexandre a CERVILLA, Jorge A. A systematic review of studies with clinician-rated scales on the pharmacological treatment of delusional disorder. Online. International Clinical Psychopharmacology. 2020, roč. 35, č. 3, s. 129-136. ISSN 0268-1315. Dostupné z: https://doi.org/10.1097/YIC.0000000000000306. [cit. 2023-12-18].
MIOLA, Alessandro; SALVATI, Benedetta; SAMBATARO, Fabio a TOFFANIN, Tommaso. Aripiprazole for the treatment of delusional disorders: A systematic review. Online. General Hospital Psychiatry. 2020, roč. 66, s. 34-43. ISSN 01638343. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.genhosppsych.2020.06.012. [cit. 2023-12-18].
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
15.12.2023 16:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu