Lázně Kostelec u Zlína - majitelé po roce 1859
Text dotazu
Dobrý den. Prosím o informaci o majitelích lázní Kostelec u Zlína. Lázně patřily v první polovině 19. století hraběcímu rodu Seilern Aspang a kolem roku 1859 je Seilernové měli darovat (prodat) Antonínu Seibertovi. Je možné tuto informaci ověřit? Kde by případná darovací smlouva byla uložena?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
o lázních Kostelec u Zlína jsme obecně nalezli velmi málo informací, bohužel žádnou zmínku o tom, že by Seilernové někomu lázně kolem zmíněného roku prodali nebo darovali.
Většina zdrojů zmiňuje klíčový rok 1742, kdy byl v obci objeven sirnatý pramen, tehdy panství spravoval Kristian August Seilern-Aspang. Největšího rozmachu pak lázně dosáhly v letech 1899-1908, kdy je vlastnili manželé Mašláňovi s kroměřížským lékařem Janem Kovářem .
Pokud je možné tyto informace někde dohledat, domníváme se, že nejlépe by Vám mohli pomoci pracovníci Státního okresního archivu Zlín (http://zlin.mza.cz/), který spravuje fond "Archiv obec Kostelec u Zlína 1721-1945":
Název fondu (sbírky):Archiv obce Kostelec u Zlína Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Zlín Místo vzniku fondu (sbírky):Zlín, Kostelec Časový rozsah:1721-1945
Metráž:2,48 bm zpracováno (z toho 2,48 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Obecní úřad Kostelec u Zlína (dříve Kostelec u Štípy) Tematický popis:protokoly obec. zastupitelstva, sčítání lidu, branci, staveb ní záležitosti, obecní hospodaření, volby, živnosti, obecní registra Archivní pomůcky:
HANZAL J.: ARCHIV OBCE KOSTELCE U ŠTÍPY (1613) 1721-1945 (1948). Inventář, 1969, s. 25, ev.č. 201.
Popřípadě se ještě můžete zkusit obrátit na Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně - http://www.muzeum-zlin.cz/.
Použité zdroje
* Zlínsko. V Brně: Muzejní a vlastivědná společnost, 1995. Str. 473. Vlastivěda moravská; sv. 64. ISBN 80-85048-57-4.
* HUDEČEK, Alois, DIVÍLEK, Rudolf a NYKODÉM, Josef. 600 let obce Kostelce u Zlína. Zlín: Městský úřad, 1999. Str. 5. ISBN 80-238-4296-X.
* https://www.hotel-kostelec.cz/[…]/historie-lazni
* Archivní fondy a sbírky v České republice (databáze Ministerstva vnitra ČR) - https://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/default.aspx
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.04.2019 12:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu