Lateralita
Text dotazu
Co to je lateralita a její rozdělení, testy laterality, lateralita a sport
Odpověď
Dobrý den,
"Lateralitou nazýváme vývojové (nikoliv patologické) úchylky v organismu podle jeho střední roviny, a to ve smyslu nadřazenosti jedné strany proti druhé. Asymetrie se týká hlavně párových orgánů, především končetin a orgánů smyslových. Vyskytuje se u člověka i u nižších organismů."
Čerpáno z:  SOVÁK, Miloš. Lateralita jako pedagogický problém. Praha: Universita Karlova, 1962.
Pojem lateralita je podle výkladu ve slovníku cizích slov na internetu:
přednostní užívání jednoho z párových orgánů pohybového nebo smyslového ústrojí.
Wikipedii sice běžně našim uživatelům nedoporučujeme, heslo lateralita je tam ale podrobně zpracováno, viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Lev%C3%A1ctv%C3%AD
"...Leváci a sport
Ve sportu se v angličtině pro leváky ujalo označení "south-paw", které tuto historickou zátěž nenese. Označení pochází z baseballu. Baseballová hřiště jsou často postavena tak, že pálkař stojí čelem k východu, aby mu odpoledne a večer nesvítilo slunce do očí. To znamená, že levácký nadhazovač hází z jižní strany. Tímto způsobem se proslavil Finley Peter Dunne. Oxfordský slovník angličtiny uvádí jiný význam sousloví "south paw", puncování levou rukou, doložený z roku 1848. Přibližně v těch letech se baseball stával organizovaným sportem. V boxu se slovy "southpaw" označuje boxer-levák. Tentýž název se užívá i pro postoj, kdy má boxer pravou nohu předsunutou před levou.
Hra v opačné orientaci je pro soupeře nezvyklá, někdy nečekaná, a může tak leváky zvýhodňovat - kromě zmíněného boxu a nadhazování při baseballu uveďme např. šerm, judo nebo hokej. Naopak nevýhodou může být směr běhu na atletickém oválu a především při rychlobruslení, kdy je levák nucen silněji se odrážet svou slabší pravou nohou..."
Z  fondu NK ČR na www.nkp.cz, elektronický katalog, baze NKC, jsme Vám na ukázku vybrali:
VAVÁK, Miroslav. Volejbal kondiční příprava. Praha: Grada, 2011.
KŘIŠŤANOVÁ, Ladislava. Diagnostika laterality a metodika psaní levou rukou. Hradec Králové: Gaudeamus, 1995.
VAVERKA, František. Vliv vybraných faktorů na přesnost jednoduchého pohybu. Lateralita, rychlost, zraková kontrola, zátěž, rozsah pohybu. Ostrava: Pedagogická fakulta Ostravské univerzity, 2011.
Další knihy si můžete najít ve volně přístupném elektronickém katalogu na stránkách Národní knihovny ČR na www.nkp.cz, katalogy a databáze, báze NKC (knihy), příp. článková databáze ANL. Vyhledávat lze podle klíčových slov.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2013 11:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu