lapidárium
Text dotazu
potřebovala bych informace k tématu lapidárium, veškeré dostupné knihy, časopisy, noviny....
Odpověď
Dobrý den, k vyhledání potřebné literatury (monografie a periodika) můžete využít elekrtonický katalog NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), vzhledem k malému množství dokumentů je vhodnější zadat obecný dotaz do všech polí na výraz lapidár? (znaménko ? nahrazuje 1 a více znaků, zadaný termín je tak pravostranně rozšířen). Několik vyhledaných dokumentů uvádíme:
1) Lapidarium Národního musea : sbírka české architektonické plastiky 11. až 19. století / naps. Vladimír Denkstein, Zoroslava Drobná, Jana Kybalová ; fot. Josef Sudek. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1958. 192 s., [176] obr. příl. : il. ; 24 cm
2) Národní museum - lapidarium : [Katalog] / Zprac. Jana Kybalová ; Foto: Orbis 2. Praha : Národní muzeum, 1954. 36, [2] s. : 30 s. obr. příl. ; 8°
3) Románský Velehrad : průvodce lapidáriem Slováckého muzea na Velehradě / Miloslav Pojsl ; fot. M. Pojsl, Čestmír Šíla ; graf. úprava Ludmila Soukupová. Uherské Hradiště : Slovácké muzeum, 1988. 47 s. : obr., fot. ; 21 cm
4) English mediaval lapidaries / by Joan Evans and Mary S. Serjeantson. -- London : Oxford University Press, 1933. 205 s. ; 8°
5) Les lapidaires grecs / texte établi et traduit par Robert Halleux et Jacques Schamp. Paris : Belles Lettres, 1985. 347 s. ; 20 cm
Podobně jako v bázi NKC je možné vyhledat články prostřednictvím článkové bibliografické databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), články jsou zde zahrnuty od r. 1991. Pro dohledání starších článků je možné využít tištěnou bibliografii Články v českých časopisech 1953 - 1990 (některé svazky obsahují také předmětové rejstříky, viz seznam na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ccc_rejstriky.htm). Tato bibliografie je dostupná k prezenčnímu studiu např. ve studovně Referenčního centra (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm) na základě platného čtenářského průkazu NK ČR.
Pro vyhledání dalších zdrojů můžete použít také oborovou bránu ART - Umění a architektura (http://art.jib.cz/), která mj. obsahuje např. katalog Virtuální umělecké knihovny (http://vuk.upm.cz/tinweb). Dále bibliografické databáze Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz/), kde do pole "Hledaný výraz" stačí zapsat pouze lapidár (pro bázi BIBLIO, v bázi BDCZ1 je nutné zadat krátce), systém provádí automaticky pravostranné rozšíření výrazu.
Jeden bibliografický záznam jsme nalezli také v České uměleckohistorické bibliografii (https://sluzby.incad.cz/rw/cba/index.html) budované Ústavem dějin umění AV ČR. Do vyhledávacího pole je třeba zadat výraz krátce, tedy lapidarium.
Další zdroje je možné vyhledat také na internetu pomocí některého z webových vyhledávačů (např. Google), pro vyhledávání odborných dokumentů z volného internetu, jak českých, tak zahraničních, je vhodný např. Google Scholar (http://scholar.google.cz).
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 13:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu