lak na nehty
Text dotazu
Dobry den, od kdy se pouzivaji laky na nehty?
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou reakci na Váš dotaz, snažili jsme se najít co nejvíce informací k tomuto tématu a zjistili jsme, že se informace o tom, kdy byl poprvé používán lak na nehty bohužel v jednotlivých zdrojích liší. V učebnici  "Materiály I : pro studijní obor kosmetička" od Václava Krse a Radka Haneka jsme našli informaci, že podle archeologických nálezů v pyramidách se přípravky k barvení nehtů používaly již ve starém Egyptě.
V Orientu se k obarvování nehtů používal poměrně bolestivý způsob, kdy bylo do lůžka nehtu vstříklo barvivo a nehet pak již rostl barevný.
Staré Číňanky barvili údajně nehty tak, že do směsi z arabské gumy, vaječných bílků, želatiny a včelího vosku přidaly rozmačkané okvětní plátky růží a nátěr pak ponechaly na nehtech několik hodin nebo rovnou celou noc. (http://jenprokrasu.jenprozeny.cz/liceni/5954-kdo-prvni-pouzil-lak-na-nehty)
Ovšem první tekutý lak na nehty, tak jak jej známe dnes "uvedla na trh dle dostupných informací firma Cutex již v roce 1917. Byl to trochu upravený produkt automobilového průmyslu. V roce 1928 pak začala firma Cutex prodávat odlakovač pro domácí použití, který obsahoval aceton a nepoškozoval nehty. Mimochodem Cutex existuje dodnes, ale má už jen lokální význam, v USA provozuje menší eshop s nehtovou kosmetikou." (http://snidanevparfumerii.wordpress.com/2014/08/01/jak-to-zacalo-lakovani-nehtu-ve-20-a-30-letech/)
Zasíláme několik odkazů na informace, které se nám podařilo najít na internetu, tyto zdroje ale neověřujeme:
* http://jenprokrasu.jenprozeny.cz/liceni/5954-kdo-prvni-pouzil-lak-na-nehty
* http://snidanevparfumerii.wordpress.com/2014/08/01/jak-to-zacalo-lakovani-nehtu-ve-20-a-30-letech/
* http://www.nehty-manikura.cz/inpage/historie-manikury/
* http://medka.blog.cz/0802/manikura-historie
* http://juicynails.webnode.cz/historie-zdobeni-nehtu/
* http://www.nehty-manikura.cz/inpage/historie-manikury/
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Lak_na_nehty
* http://www.pedikurarozinka.cz/uvod/historie-pedikury-a-manikury/
Zdroje:
* Krs, Václav a Hanek, Radek. Materiály I pro studijní obor Kosmetička. 2., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 2011. 136 s. ISBN 978-80-7333-085-9.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2014 15:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu