Lajka
Text dotazu
co se stalo po té, co byla Lajka vyslána do vesmíru ?
zůstala v něm ?
děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Lajka byla fena, která se jako první živý tvor pocházející z planety Země dostala na oběžnou dráhu.
Doba, kdy byl pes vypuštěn do vesmíru, byla o něco zkrácena.
"Chruščov byl nenasytný, nařídil Koroljovovi a jeho okolí, aby do měsíce tento úspěch potvrdili. Tak se po měsíci do orbitu dostal druhý Sputnik - 2, v němž byl živý tvor, pes Lajka. Protože však byl k raketě pouze připojen laboratorní modul pro psa a žádná jiná změna nenastala, raketa se nemohla vrátit, takže byl pes poslán na jistou smrt (po sedmi  dnech byly přístroje družice vypojeny, Lajka zemřela)."
Zdroj: VEBER, Václav. Nikita na trůně: Chruščov v čele SSSR v letech 1953 - 1964. Praha: Triton, 2014.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:9b2f2850-aacf-11e6-adc9-5ef3fc9ae867
Sputnik 2. Druhá umělá družice Země vypuštěná v SSSR dne 3. listopadu 1957. Oficiální označení 1957 ß (beta).
Vážila 508,3 kg. Vzdálenost v perigeu 225 km, v apogeu 1670 km, oběžná doba 103,7 minut, sklon dráhy vůči rovníku 65,3°. Zanikla 13. dubna 1958.
Na palubě byla zařízení к měření teploty a tlaku vzduchu, intenzity ultrafialového, rentgenového a kosmického záření a ve zvláštní kabině byl umístěn pokusný pes Lajka, jehož životní funkce (EKG, dýchání, tep a krevní tlak) byly vysílačem sdělovány na Zemi.
Zdroj: KLECZEK, Josip, ŠVESTKA, Zdeněk. Astronomický a astronautický slovník. Praha: Orbis, 1963.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:3dce7cc0-a694-11e3-87a3-001018b5eb5c
Netrvalo dlouho a po úspěšném startu Sputniku 1 zahřměly 3. listopadu 1957 na kosmodromu Bajkonur-Tjuratam opět motory nosné rakety a na oběžnou dráhu kolem Země se dostala umělá družice těžká 508,3 kg. Svět byl ohromen. Vždyť první Sputnik, který startoval o měsíc dříve, vážil devětkrát méně! Družice se dostala na oběžnou dráhu ve výšce 225 až 1671 km, se sklonem 65,3° a s oběžnou dobou 103,7 min.
Překvapením však nebyl ještě konec, protože dálnopisy zpravodajských agentur vyklepaly další informaci. Na Sputniku 2 letěl první živý cestovatel, pokusný pes Lajka!
Sovětští vědci vypouštěli pokusné psy už dříve na palubách sondážních raket do výšek od 100 do 200 km. Odpověď na otázku, jak bude reagovat živý organismus v podmínkách kosmu, mohl však dát pouze let po oběžné dráze kolem Země.
Sputnik 2 byl pevně spojen s posledním stupněm nosné rakety. Proto také mohli západní specialisté dlouho uvažovat nad rozměrným tělesem, jehož délku z radarových sledování odhadovali na 24 m. Samotná družice měřila však jen 4,95 m a její základna měla průměr 0,9 m.
Zařízení družice bylo umístěno v rámu trubkové konstrukce připevněné к nosné raketě. V hermetické válcovité schránce ve spodní části družice byl pokusný pes.
O něco výš byla na trubkovém rámu upevněna kulovitá schránka stejných rozměrů jako pouzdro Sputniku. V ní se nacházely vysílače a zdroje elektrické energie. V přední části družice bylo malé pouzdro s přístroji na zkoumání slunečního záření, teplotních a fyzikálních podmínek kosmického prostoru.
V hermetické kabině byla soustava na úpravu ovzduší, zásoby potravin a přístroje pro registraci zdravotního stavu psa.
Při startu byla družice na raketě chráněna aerodynamickým krytem, který se po průletu hustými vrstvami atmosféry oddělil.
Po osmidenním kosmickém letu se vyčerpala zásoba palubních zdrojů energie a družice přestala pracovat. S návratem schránky se psem se zatím ještě nepočítalo. Sputnik 2 létal kolem Země plných 162 dní a po 2370 obletech 14. dubna 1958 zanikl v hustých vrstvách atmosféry.
Zdroj: TOUFAR, Pavel. Cesty ke hvězdám. Praha: Albatros, 1976.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:eaafb410-7fd2-11e3-a70e-005056822549
Další zdroj:
Lajka (rusky Лайка, česky doslova „Štěkačka“; 1954 – 3. listopadu 1957) byla fena, která se jako první živý tvor pocházející z planety Země dostala na oběžnou dráhu. Stalo se tak 3. listopadu 1957 na palubě sovětské družice Sputnik 2. V době přípravy jejího letu bylo o vlivu kosmického letu na živé organismy známo jen málo. Vyslání zvířat do vesmíru bylo proto nezbytným předpokladem letů lidí.
Lajka, potulný pes odchycený na jedné z moskevských ulic, se původně jmenovala Kudrjavka (rusky Кудрявка; doslova Kudrnka). Pro let na Sputniku 2 byla cvičena s dalšími dvěma psy.
Technologie návratu kosmické lodi z oběžné dráhy na Zemi nebyly k dispozici, proto nebyl Lajčin návrat na Zem plánován. Třebaže se očekávalo, že prožije na oběžné dráze jeden týden, uhynula následkem stresu a přehřátí už zhruba 5 až 7 hodin po startu.
Byla prvním tvorem na oběžné dráze Země, nikoliv však ve vesmíru. Hranici vesmíru – tedy výšku 100 km nad zemí – jako první z živých tvorů překonaly octomilky vynesené německou raketou V-2 (ukořistěnou Američany) už v únoru 1947. V Sovětském svazu byli prvními psy ve vesmíru dvojice Dezik a Cygan (rusky Дезик и Цыган), kteří byli vysláni roku 1951 z kosmodromu Kapustin Jar po balistické dráze do výše 101 km.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lajka
https://www.idnes.cz/technet/vesmir/lajka-sputnik-smrt.A171031_112941_tec_vesmir_kuz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.02.2019 09:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu