lachtan - původ slova
Text dotazu
Ráda bych věděla, jak vzniklo slovo lachtan. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, stručné vysvětlení původu výrazu lachtan jsme nalezli pouze v Českém etymologickém slovníku:
"U Jungmanna v podobě lachták. Preslovo přejetí lachták, lafták, lanták - "velký tuleň; tulení kůže", jehož původ se hledá v jazycích severovýchodního cípu Sibiře; předloha je však neznámá".
Použitý zdroj:
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2001. Str. 330. ISBN 80-85927-85-3.
Podrobnější informace by Vám mohl poskytnout Ústav pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.08.2009 16:10
Jan píše:
Pátek 15.03.2024 13:51
a nemůže to byt z německého slova Lacht - smát se?
Lachtan vydává zvuky, jako kdyz se směje.
PSK - admin píše:
Sobota 16.03.2024 10:39
Dobrý den,
i v novějším vydání etymologického slovníku se původ tohoto slova vysvětluje stejně, jak jsme uvedli ve starší, původní odpovědi, což znamená, že se předpokládá jeho původ v jazycích severovýchodního cípu Sibiře, avšak bez známé předlohy. Nemáme jinou možnost pro ověření Vaší hypotézy, ale můžete se zkusit obrátit také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: https://ujc.avcr.cz/[…]/zakladni-kontakty.html.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu